Izvor: novosti
15.04.2022 u 08:39
0

MARIN LE PEN HOĆE ZAOKRET FRANCUSKE SPOLJNE POLITIKE! Neće pratiti Bajednovu administraciju! Spomenula i Srbiju!

Tektonske promene očekuju Evropu i svet ako Marin le Pen bude izabrana za predsednicu Francuske. Iznoseći spoljnopolitičke prioritete, istakla je da ne namerava da izađe iz NATO-a i EU, ali zato želi da izvrši reforme iz korena.

Kada je reč o NATO-u, kazaljku istorije bi vratila na vreme De Gola, kada je Francuska izašla iz integrisane komande.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

NATO, a ne EU, dugujemo relativni mir na evropskom kontinentu, ako izuzemo razbijanje Jugoslavije – poručila je.

MARIN LE PEN SE OBRUŠILA NA ZELENSKOG! Predsednik Ukrajine dobio je LEKCIJU kakvu nikada nije u životu

Što se tiče EU, ona ovu organizaciju vidi kao zajednicu suverenih država. Resetovanje odnosa kreće od susedne Nemačke.

– Francusko-nemački motor EU je fikcija – rekla je, i kao primer neslaganja navela stav oko širenja na Zapadni Balkan.

Poručila je da sa Nemačkom postoji međusobna kulturološka i ekonomska povezanost, ali da su interesi dveju zemalja različiti.

– Neću dopustiti Nemačkoj da uništi francusku nuklearnu industriju – rekla je, dodavši da će obustaviti saradnju s Berlinom oko zajedničkih borbenih aviona i tenkova.

Neće ni dati glas za to da Nemačka dobije status stalne članice SB UN. S druge strane, založiće se da se francuski i nemački jezik više koriste u evropskim institucijama, umesto engleskog koji je postao sinonim za „neoliberalno razmišljanje.“

Spoljnu politiku namerava da postavi na isticanju veličine Francuske, zastupanju samo one politike koja je u francuskom interesu i vraćanju nezavisnosti francuske diplomatije. Za međunarodnu zajednicu koristi izraz „zajednica nacija“, što podrazumeva ravnopravnost, bez hegemonije, sa nemešanjem u unutrašnja pitanja umesto politike mešanja koju je, kako je istakla, postavio Bernar Kušner. Zagovara multilateralizam i razumevanje geopolitike nacija, bez osuda unapred.

„Evropskim tehnokratama bez duše“ najavila je povratak značaja bilateralnih odnosa.

Naglasila je i da nema nameru da Zapadni Balkan ostavi ekskluzivnom uticaju SAD, Rusije, Turske i Nemačke. Insistira i na ravnopravnim odnosima s Kinom.

– Ne verujem da treba, pod pretekstom adaptacije na tehnološku revoluciju, da pratimo kinesko-kalifornijski model kapitalizma nadgledanja – rekla je, ali i poručila da „neće pratiti Bajdenovu administraciju kojoj je potreban neprijatelj da bi okupila saveznike pod svojom dominacijom“ i koja je, prema njenim rečima, previše agresivna prema Pekingu.

Smatra da je u interesu NATO-a strateško partnerstvo s Rusijom posle rata u Ukrajini, „čak i pod hipotezom pribojavanja Vašingtona od Evrope koja se prostire od Lisabona do Vladivostoka“, smatrajući da SAD „nemaju nikakav interes za stvaranje rusko-kineske unije“. A imala je reči i za svog protivnika u drugom krugu predsedničkih izbora:

– Makronova vizija posthrišćanske i postevropske civilizacije je dehumanizovana i utopijska.

KONGLOMERAT PRIJATELJA

MEĐU zemlje s kojima Francuska ima posebne odnose, navela je Veliku Britaniju, Irsku, Holandiju, Belgiju, „sestrinske latinske države“ Španiju, Portugaliju, Italiju i Rumuniju, Argentinu i „istorijski prijateljske i intimno bliske zemlje“ kao što su Senegal, Gabon, Niger, Gvineja, Čad, Grčka, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Jermenija i Egipat. Začudila se kako je moglo da prođe po 15 ili 20 godina između dve posete francuskog predsednika Srbiji ili Hrvatskoj.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter