Izvor:
13.06.2024 u 21:35
0

MLAD LEP I SRBIN : Ko je Aleksandar Nikolić, iz stranke Marin Le Pen francuski evroposlanik poreklom iz Srbije

Aleksandar Nikolić, poreklom iz Srbije, jedan je od poslanika koji će u EP predstavljati francusko ekstremno desno Nacionalno okupljanje Marin Le Pen. Iako, u skladu sa novim programom stranke, tvrdi da nije protiv EU, on naglašava da Evropa ima posledice na život Francuza, pa da je u nekim domenima treba reformisati, dok “patriotizam i asimilacija” za njega imaju ključnu važnost za zajednički život Francuza.

Nikolić je rođen 1986. godine u Garen Kolombu, predgrađu Pariza udaljenom od glavnog grada Francuske desetak kilometara. Otac mu je iz Srbije, a majka iz Portugala.

“Moji roditelji nikada nisu uzeli francusko državljanstvo, ali ja sam vaspitan da volim Francusku. Moj otac nije sebe smatrao Francuzom, ali je verovao da na ovom tlu mora sve da radi kao Francuz. Osećao je da je on taj koji treba da nešto da ovoj zemlji koja ga je primila”, rekao je 2021. godine za Echo republicain Nikolić, koji je i predstavnik Nacionalnog okupljanja na lokalnom nivou u regionu Centar-Dolina Loare (Le Centre-Val de Loire.)

Bio je na 19. mestu na listi Nacionalnog okupljanja na nedavno održanim izborima za Evropski parlament, na kojima je francuska ekstremna desnica doživela trijumf osvojivši najviše, tj. 31,37 odsto glasova, gotovo dva puta više od stranke „Preporod“ predsednika Emanuela Makrona za koju je glasalo 14,60 odsto Francuza, dok je lista koju je podržala Socijalistička partija, na čelu sa Rafaelom Gliksmanom, na trećem mestu, sa 13,83 odsto glasova.

Nije protivnik EU, ali…

Iako kaže da nije da protivnik Evropske unije, Nikolić je tokom kampanje za izbore za Evropski parlament, (EP) pozivajući Francuze da u što većem broj izađu na glasanje, naglašavao da Evropa “ima posledice na svakodnevni život Francuza”, posebno kada je reč o poljoprivredi i tržištu električne energije. “Glasanje za Nacionalno okupljanje omogućiće reformu tržišta električne energije, kako bi se prodavala po proizvodnoj ceni u Francuskoj”,  rekao je Nikolić 17. maja za France Bleu Orléans.

Takav stav u skladu je sa programom stranke ekstremne desnice, koja se već nekoliko godina više ne zalaže za izlazak Francuske iz Evropske unije, ali čiji program, kako navodi portal Toute l’Europe, “dovodi u pitanje same temelje EU”. Program Nacionalnog okupljanja Žordana Bardele i Marin Le Pen podrazumeva, između ostalog, ponovo uvođenje granica u Evropi i moratorijum na pregovore EU o novim sporazumima o slobodnoj trgovini.

“Ostaću i regionalni savetnik. Regionalni savet dobija novac od Evropske unije i može da usmerava korišćenje određenih evropskih fondova. Boriću se da se oni koriste u interesu naših preduzeća, naših poljoprivrednika i stanovnika našeg regiona“, rekao je Nikolić za France Bleu Orléans.

Izbori za Evropski parlament za njega su bili i prilika da se Emanuelu Makronu pokaže da se u potpunosti odbacuje njegova politka, koja kako navodi, predstavlja neuspeh na svim poljima.

Patrotizam i asimilacija ključni za novog evroposlanika

Za Aleksandra Nikolića, “patriotizam i asimilacija” su od ogromne važnosti jer je, kako veruje, to ono što Francuzima može da omogući da žive zajedno.

Nacionalni front (koji je od 2018. godine promenio ime u Nacionalno okupljanje) naslednik je takvih principa i zato sam 2007. godine počeo da glasam za tu stranku, a to sam odlučio tokom kampanje koja je u velikoj meri bila fokusirana upravo na asimilaciju”, rekao je 2021. godine novi evroposlanik Nacionalnog okupljanja, u čijem programu su i protivljenje masovnoj imigraciji, kategorično odbijanje širenja EU, dok se Šengen zona prihvata pod uslovom da slobodno kretanje bude privilegija isključivo državljana zemalja članica EU.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter