Izvor: Alo-BSC Happy
10.04.2024 u 12:28
1

MOGUĆ RAT U EVROPI: Dramatično upozorenje Borelja zabrinulo mnoge

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je da mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija i pozvao na izgradnju zajedničkog odbrambenog kapaciteta Evrope.

„Mislim da živimo veoma važan trenutak u procesu izgradnje Evrope jer se rat sigurno nazire na horizontu“, rekao je Borelj tokom obraćanja na Forumu Evropa u Briselu. Ukazujući da je Evropa izgrađena na dihotomiji i da je ekonomska integracija prepuštena institucijama EU, a bezbednost NATO-u, Borelj je rekao da EU ne može više da se oslanja na ovu podelu. „Rat u Ukrajini je brutalno otkrio svet onakvim kakav jeste, a ne kakav smo želeli da bude. To je svet obeležen ruskom pretnjom za EU u celini“, upozorio je Borelj.

Kako se navodi u transkriptu njegovog govora koji je objavila Evropska služba za spoljne poslove, Borelj je rekao da Evropa danas oseća izazov i poručio da će evropski projekat biti u velikoj meri vezan za izgradnju zajedničke bezbednosti i odbrane. „To ne znači reći da je rat neminovan i da će početi sutra. Ali moramo da nateramo građane EU da shvate da američki kišobran koji nas je štitio tokom Hladnog rata i posle njega, možda neće sve vreme biti otvoren“, rekao je Borelj.

Istakao je da Evropa mora da izgradi sopstveni zajednički odbrambeni kapacitet.

„NATO će ostati apsolutno nezamenljiv. Ali unutar NATO-a moramo da izgradimo jak evropski stub. Rat protiv nas neće početi sutra. Ali, ne možemo poreći realnost: rastuća konkurencija među velikim silama, sukobi visokog intenziteta između država, naoružanje ekonomske međuzavisnosti, sajber ratovanje i dezinformacije su deo naše stvarnosti“, upozorio je Borelj.

Naveo je i da se vraćaju tradicionalni izvori sporova, kao što su pitanje teritorije, suverniteta i nacionalnog identiteta, uz nasilne sukobe i ukazao na sukobe u Ukrajini i Gazi.

„Zamišljali smo da smo okruženi prstenom prijatelja nakon pada Berlinskog zida. Ovaj svet se zamenjuje vatrenim prstenom oko nas. Od nestabilnosti od Sahela do Bliskog istoka, do Kavkaza i Baltika. Da ne gledam drugde u Africi. Oko nas je zaista vatreni prsten“, rekao je Borelj.

On je naglasio da, iako Ukrajina još nije članica EU, rat protiv te zemlje „predstavlja pretnju Uniji u celini“ i optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da planira da „svoje destabilizujuće aktivnosti proširi na celu Uniju“. „Destabilizacija društava ne sprovodi se samo bombardovanjem. Videćete na sledećim evropskim izborima kako će ruska destabilizacija ugroziti našu demokratiju. Ali izgledi, mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija“, rekao je Borelj.

On je dodao da je potrebno učiniti sve kako bi se to izbeglo i poručio da se mir u svetu ne može sačuvati ako se ne ulože napori proporcionalni opasnostima koje prete. „Mislim da EU danas ulazi u treći momenat svoje izgradnje: treći trenutak, treću etapu. Prva je bila 1957. godine: zajedničko tržište sa ograničenim brojem evropskih javnih politika. Druga je bila ubrzanje ekonomske integracije kroz jedinstveno tržište i jedinstvenu valutu. A treća je počela ratom u Ukrajini, koji će dovesti do rađanja snažnog evropskog stuba bezbednosti i odbrane“, poručio je Borelj.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “MOGUĆ RAT U EVROPI: Dramatično upozorenje Borelja zabrinulo mnoge”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter