Izvor: AGENCIJE
18.06.2024 u 20:23
0

NAČINIMO EVROPU PONOVO VELIKOM: Mađarska preuzima čelnu poziciju u Savetu EU, ali i Trampov slogan

Mađarska koja od 1. jula preuzima predsedavanje Savetu Evropske unije, predstavila je danas slogan „Učinimo Evropu ponovo velikom“ (Make Europe Great Again), objavio je portal Politiko.

Mađarski ministar za pitanja EU Janoš Boka naglasio je da slogan pokazuje očekivanje da dražave EU zajedno mogu biti jače nego svaka pojedinačno i oslikava ideju da je Evropa u stanju da postane nezavisni globalni akter u svetu koji se transformiše.

Novinari su na konferenciji za medije postavili pitanje sličnosti tog slogana sa onim iz 2016. godine i kampanje američkog predsednika Donalda Trampa, a Boka je odgovorio:

 

„Ne znam da li je Donald Tramp ikada ponovo želeo da Evropu učini velikom“.

Mađarsko predsedavanje je predstavilo i Rubikovu kocku kao svoj logo, koju je Boka opisao kao „suštinu mađarskog genija“.

Boka je najavio da će Mađarska iskoristiti svoje predsedavanje za uvođenje novog konkurentnog poljoprivrednog sporazuma, usredsređenog na farmere, traženje efikasnije zaštite spoljnih granica, upravljanje osnovnim uzrocima migracija i efikasnije politike povratka.

 

On je naglasio da će se činiti napori i da se pokrene proces proširenja EU, odnosno učine značajni koraci u pogledu napretka Moldavije, Gruzije i Ukrajine.

Portal Politko ukazuje da je postojala bojazan da Budimpešta želi da izbaci iz koloseka ili da uspori kandidaturu Kijeva, s obzirom na to da je premijer Viktor Orban otvoreno nastojao da potkopa odnose sa Ukrajinom i tražio bliže veze sa Moskvom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter