Izvor: Inforemer
03.03.2024 u 14:51
0

NEMAČKA SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM: Medvedev objavio stravične vesti

Presretnuti razgovor oficira Bundesvera ukazuje da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

Pokušaji da se razgovor oficira Bundesvera prikaže kao igrica sa raketama i tenkovima su zlonamerna laž. Nemačka se sprema za rat sa Rusijom – smatra političar.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪Ruske oružane snage na donjeckom pravcu zauzele su povoljnije položaje, odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine, uništen sistem M777;

▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu iznosili su više od 250 vojnika, iništeno artiljerijsko oruđe Akacija, haubica D-20, sistem Grad;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su skladište municije i oko 240 vojnika na donjeckom pravcu;

▪Oružane snage Rusije odbile su pet napada ukrajinskih vojnika na kupjanskom pravcu, ukrajinska vojska je izgubila 35 vojnika, haubice M777 i M198, kao i D-20

▪Ruske oružane snage su u rejonu Rabotina odbile napad mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su više od 40 vojnika.

▪Uništene su 143 ukrajinske bespilotne letelice, uključujući Bajraktar ​​TB-2;

▪Ruske oružane snage su od početka specijalne operacije uništile više od 14 hiljada ukrajinskih dronova.

Li Hui: Peking i Moskva treba da nastave da unapređuju odnose

Peking i Moskva treba da nastave da unapređuju bilateralne odnose, izjavio je specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui na sastanku sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihailom Galuzinom u Moskvi.

„Obe strane treba da se rukovode važnim konsenzusom koji su postigli šefovi država dve zemlje i da promovišu dalji razvoj bilateralnih odnosa“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Kako je naveo resor, Li Hui i Galuzin su napomenuli da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Rusije i da počinje unakrsna godina kulture.

Raspad ukrajinske odbrane nakon Avdejevke

Slabi odbrambeni položaji ukrajinskih oružanih snaga zapadno od Avdejevke pomažu ruskoj vojsci da brzo napreduje, piše Njujork tajms, nakon analize satelitskih snimaka.

Napominje se da su linije rovova „retke i rudimentarne“ i da im nedostaju dodatna utvrđenja koja bi mogla usporiti napredovanje tenkova i zaštititi ključne puteve i područja.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su listu da je Vašington zabrinut što Ukrajina nije ojačala svoje odbrambene pozicije i da bi zbog toga mogla da se nađe u problemu.

Zelenski besan na strane partnere

Unutrašnje sporove između ukrajinskih partnera oko vojne pomoći biće nemoguće zaboraviti, rekao je Volodimir Zelenski u svom video obraćanju.

Prema njegovom mišljenju, svet ima „dovoljno sistema protivvazdušne odbrane“, a „Ukrajina nije tražila ništa više od neophodnog“ da „zaštiti život“.

Istovremeno je kritikovao kašnjenje u snabdevanju Kijeva oružjem i sistemima protivvazdušne odbrane, optužujući saveznike za „unutrašnje političke igre i sporove“ koji ograničavaju „našu odbranu“.

– Ovo je nemoguće razumeti. Nemoguće je složiti se sa tim. Biće nemoguće zaboraviti – svet će ovo zapamtiti – rekao je Zelenski.

Kongres, zbog pozicije republikanske većine u Predstavničkom domu, još nije podržao zahtev administracije da se Kijevu izdvoji još 60 milijardi dolara.

Ukrajinske formacije su tokom dana dva puta pokušale da napadnu Sankt Peterburg: rano ujutru jedan od dronova je pogodio stambenu zgradu u severoistočnom delu grada, a bliže noći PVO sistemi su presreli ciljeve iznad vode u oblasti, blizu obale, Finskog zaliva.

Na Donjeckom pravcu ruska vojska napreduje u Novomihajlovku sa istoka i juga. Ruske jedinice identifikuju i uništavaju kontrolne tačke za dronove Oružanih snaga Ukrajine u selu. Snažan juriš na Krasnogorovku se nastavlja, ruska armija napada sa oklopnim vozilima. Borbe su teške, Oružane snage Ukrajine svim silama pokušavaju da zadrže grad.

Na Bahmutskom sektoru fronta, ruske jedinice se učvršćuju na istočnoj periferiji Krasnog (Ivanovskog), a u oblasti Bogdanovke i Kleščejevke odbijale su protivnapade.

Zapadno od Avdejevke, borbe se nastavljaju u Berdičiju, Tonjenjkomu i Orlovki. OSU ne prestaje da pokušava da povrati ranije izgubljene pozicije: najteža situacija se razvija u Tonjenjkom.

U pravcu Zaporožja u Rabotinu vode se borbe, OSU pokušava da stabilizuje front prebacivanjem rezervi u selo. U međuvremenu, ruske oružane snage kreću se od Verbovoga ka Maloj Tokmački.

Ruska artiljerija pogodila koncentraciju jedinica OSU

Ruske artiljerijske snage izvele su napade po položajima ukrajinske vojske u mestu Tonjenko u trenutku kada su se snage Kijeva pripremale za juriš, saopštio je operater ruske izviđačke bespilotne jedinice iz grupacije „Jug“.

Kako je rekao, na tom položaju nalazili su se brojni vojnici koji su se povukli iz Avdejevke.

Rusi oborili ciljeve iznad Finskog zaliva

Ruske PVO snage oborile su nekoliko vazdušnih ciljeva iznad akvatorije i obale Finskog zaliva, saopštio je gubernator Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko.

Građani Lenjingradske oblasti su u velikom broju saopštili službama za hitno reagovanje o navodnim eksplozijama i detonacijama nad Finskim zalivom. Pretpostavlja se da su te eksplozije odjekivale u blizini luke Bronka kod Sankt Peterburga.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter