Izvor: Alo.rs
21.01.2024 u 14:04
0

„NISU SE POKAJALI NI ZA HOLOKAUST“ – Zaharova oštro poručila: „Ne iznenađuje podrška Berlina Izraelu“

Rusija nije iznenađena nemačkom odbranom Izraela od optužbi za genocid u Pojasu Gaze, s obzirom na to da je Berlin odbio da prizna krivicu za zločine Trećeg rajha u SSSR-u, rekla je danas Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, komentarišući tužbu koju je Južna Afrika pokrenula protiv izraelskih vlasti zbog napada koji su usledili nakon oktobra prošle godine, a koji traju i danas.

„SJAJAN PRIMER CINIZMA I DVOLIČJA AMERIKE“: Zaharova oštro reagovala na isporuku „džavelina“ Prištini

Moskva smatra da je takav stav Nemačke „neprihvatljiv, nemoralan, i nezakonit“, ali, dodaje, najviše zabrinjava „oživljavanje nemačkog militarizma usred prihvatanja neonacističkih praksi“ u toj zemlji.

– Ovaj trend bi mogao imati izuzetno strašne posledice po sudbinu same Nemačke, ali i Evrope i sveta, s obzirom na kontradiktorno istorijsko iskustvo ove zemlje – upozorila je Zaharova.

Kako je ocenila, to što Nemačka brani Izrael rezultat je „bezuslovne podrške koju Berlin uvek pruža Izraelu, bez obzira na posledice“, što se uklapa u pravila Vašingtona i njegovog takozvanog poretka „zasnovanog na pravilima“.

– U ovom slučaju, čini se da su nemačke političke elite Izraelu učinile medveđu uslugu. U odgovoru vlade, Berlin se poziva na nemačku istoriju i zločine protiv čovečnosti Holokausta, čime sam sebe predstavlja kao stručnjaka za pitanja masovnog istrebljenja. U Nemačkoj su, očigledno, ponovo zaboravili da je holokaust bio progon i masovno istrebljenje predstavnika različitih etničkih i društvenih grupa od strane nacista – poručila je ona.

Ona je podsetila i na Berlinsku deklaraciju OEBS-a, kojom je istaknuto još jednom koliko je važno s poštovanjem se odnositi prema svim etničkim i religioznim grupama.

Na osnovu koraka na koje se odlučuje Berlin, može se zaključiti da se Nemci nisu pokajali zbog svoje prošlosti i da, za razliku od onih koji su nakon teških prestupa shvatili svoju krivicu, i zatim krenuli drugačijim putem, Nemačka nije izabrala drugačiji put, već „vrši interakciju sa svojom prošlošću“.

– Ponovo, kao i pre 80 godina, u postupcima zvaničnog Berlina vidimo podelu ljudi po nacionalnoj liniji, koja je podignuta na novi, sofisticiraniji nivo – objasnila je portparolka ministarstva.

Zaharova dalje navodi nekoliko primera, od kojih je jedan i to što je Nemačka duže vreme unazad bila uzdržana prilikom glasanja o ruskom predlogu rezolucije, usmerenom na borbu protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugu diskriminaciju, a o kojem se glasalo u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

– Od 2022. godine, Berlin se, pak, otvoreno zalaže protiv ove rezolucije, čime pokazuje da osporava predloge da se zaustavi ponovno veličanje nacističkog pokreta i pravdanje bivših članova SS organizacije, uključujući jedinice Vafen-SS, koji je Nirnberški tribunal proglasio za krivce – istakla je Zaharova.

Dodala je i da se „Nemačka aktivnije od drugih zalaže za odbranu kijevskog režima, koji je veličanje fašističkih kolaboracionista proglasio ključnom komponentom svoje unutrašnje i spoljne politike“.

– Berlin podržava militante koji održavaju neonacističke marševe sa bakljama, veličaju ratne zločince iz Drugog svetskog rata, koriste oznake SS divizija kao obeležja i stavljaju simbole Vermahta na vojnu tehniku koju je isporučio Zapad. On ih sponzoriše i naoružava, organizuje lečenje i na međunarodnoj areni pruža pomoć onima koji namerno ubijaju Ruse, državljane Rusije i ljude koji govore ruski – navela je ona.

Ukazala je da je šokantno je i nečuveno da većinu zločina Trećeg rajha, uključujući istrebljenje 27 miliona građana SSSR-a, nemačke vlasti ne smatraju povodom za pokajanje.

– Naprotiv, Berlin je ponovo utonuo u uništavanje stanovnika tog dela Evrope koji Hitler pre 80 godina nije mogao ni da uništi ni da osvoji. Postavlja se pitanje da li je ranije nemačko pokajanje bilo iskreno i da li su tokom denacifikacije Nemačke postignuti (postavljeni) ciljevi – zaključila je ona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter