Izvor: AGENCIJE
22.02.2024 u 08:48
0

ODLUKA O IZRUČENJU NAJRANIJE U MARTU: Džulijan Asanž ima nade još neko vreme

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž mogao bi najranije u martu da sazna kakva je odluka dvoje sudija Višeg suda u Londonu o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za špijunažu.

Posle dva dana rasprave pred Višim sudom, na kojoj su Asanžovi advokati tvrdili da bi njegovo izručenje u Sjedinjene Države bilo „flagrantno uskraćivanje pravde“, sudije su saopštile da će odvojiti vreme da razmotre presudu, objavio je Asošijetd pres.

Američki advokati rekli su da je Asanž ugrozio živote i otišao dalje od novinarstva u pokušaju da traži, ukrade i neselektivno objavi poverljive dokumente američke vlade.

Asanžovi advokati zatražili su od Višeg suda da mu odobri novu žalbu na izručenje, ali se odluka ne očekuje pre marta.

Ako sudije Viktorija Šarp i Džeremi Džonson donesu odluku protiv Asanža, on može da zatraži od Evropskog suda za ljudska prava da blokira njegovo izručenje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njegove pristalice, ipak, strahuju da bi mogao da bude izručen u SAD pre nego što Evropski sud bilo šta odluči, jer je britanska vlada već potpisala nalog za ekstradiciju.

Asanžu se stavlja na teret 17 optužbi za špijunažu i jednu optužba za zloupotrebu kompjutera zbog objavljivanja gomile poverljivih američkih dokumenata pre skoro 15 godina na svojoj veb stranici.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter