Izvor: kurir.rs
15.12.2023 u 08:49
0

ODOBREN 12. PAKET SANKCIJA RUSIJI: Evo šta sad EU zabranjuje

Evropska unija odobrila je novi paket sankcija Rusiji, koji uključuje zabranu uvoza ruskih dijamanata u EU, navodi se u saopštenju evropske dvadesetsedmorice. Evropske vođe na samitu u Briselu pozdravile su usvajanje novog paketa, 12. od početka ruske invazije u Ukrajini 24. februara 2022. godine.

Moskva se optužuje da rat protiv Ukrajine delimično finansira profitabilnom trgovinom dijamantima, koja omogućava obrt od oko pet milijardi dolara godišnje. Zabrana EU se odnosi na uvoz prirodnih i sintentičkih dijamanata i nakita od januara 2024, kao i na ; ruske dijamante sečene u drugim zemljama od septembra 2024. godine.

Belgija je povukla svoje protivljenje tim sankcijama koje su naložile zemlje G7, i predložila rešenja koja uključuju sistem praćenja da bi sankcije bile efikasnije i da bi se sprečilo kažnjavanje njene industrije.

ORBAN STAVIO VETO: Blokirano 50 milijardi pomoći Ukrajini

EU će takođe preduzeti mere da poboljša efikasnost sankcija oko uvoza ruske nafte. Zapadne zemlje su odlučile da zabrane svaki uvoz ruske nafte iznad cene od 60 dolara za barel.

Rusija je uspela da zaobiđe tu meru pomoću „fantomskih“ tankera i uz pomoć Indije i Kine.

Evropska dvadesetsedmorica takođe je odlučila da proširi sankcije i na uvoz tečnog naftnog gasa (LPG).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter