Izvor: blic.rs
28.11.2023 u 16:57
0

OKOVAN DEO EVROPE: Polarni vrtlog u zamahu, temperatura pala na -34

Vremenske prilike i neprilike ne prestaju da iznenađuju i za razliku od prošlogodišnje jeseni i prelaska u zimski period, ove godine već su počele da se obistinjuju proračuni svetskih i domaćih meteorologa koji su upozorili na izuzetno hladan period koji će potrajati, u ovom ciklusu, najmanje do kraja prve dekade decembra.

U prilog tome ide i objava na društvenoj mreži “X” “Extreme Temperatures Around The World”, koja glasi da vlada “ozbiljna hladnoća u većem delu Evrope i da može potrajati još nekoliko nedelja”.

– Oštra hladnoća u Skandinaviji sa temperaturama ispod -34 stepena Celzijusovih danas u Savukoski Tulpiju u Finskoj. Prošle su godine otkako Evropa nije imala tako duge intenzivne hladnoće u novembru/početkom decembra – navodi se u objavi.

U još jednoj objavi na društvenoj mreži X uz mapu gde su prikazane neverovatno niske temperature za ovo doba godine u severnom delu Evrope, navodi se da se radi o „sasvim vanrednoj novembarskoj hladnoći u najsevernijoj Evropi„.

MOSKVU OČEKUJE „CRNA MEĆAVA“! Ruska prestonica zatrpana snegom, najveće padavine za poslednjih 40 godina! (VIDEO)

Apsolutno brutalna hladnoća, verovatno je blizu rekordnog nivoa za ovo doba godine, zvaničnu zima još nije ni počela na severnoj hemisferi“, dodaje se.

I Balkan se našao na prvom prodoru

Kako objašnjava meteorolog Ivan Ristić, u prošli četvrtak i petak stigao je polarni vrtlog direktno sa severnog pola u Evropu i prvi prodor tog hladnog vazduha osetio je i Balkan i naša zemlja, već u subotu i nedelju 25. i 26. novembra.

– Imali smo puno snega na jugozapadu, jugu, jugoistoku Srbije, veliki nanosi doneli su i problem sa strujom i ostale poteškoće. Taj ciklon je posle krenuo ka Bugarskoj, Rumuniji, ka Crnom moru i Rusiji i donosi velike količine snega u tim krajevima. U Moskvi je tokom jučerašnjeg dana palo skoro polovina padavina koliko je inače prosek za ceo mesec. Taj polarni vrtlog kruži i ide prema zapadnoj Evropi doneseći sneg čak i u Englesku – kaže Ristić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter