Izvor: KURIR
18.06.2024 u 11:54
0

ORBAN PRAVI DOGOVOR DA IZAĐE IZ OBAVEZE SANKCIJA PREMA RUSIJI: Holandski premijer viđen za budućeg genseka

Holandski premijer Mark Rute obećao je mađarskom kolegi Viktoru Orbánu opciju isključivanja Budimpešte iz NATO podrške Ukrajinu ukoliko zauzvrat dobije podršku za izbor za generalnog sekretara Alijanse.

Holandski premijer Mark Rute obećao je mađarskom kolegi Viktoru Orbánu opciju isključivanja Budimpešte iz NATO podrške Ukrajinu ukoliko zauzvrat dobije podršku za izbor za generalnog sekretara Alijanse.

Fajnenšel tajms (FT) navodi da je ovo Ruteovo obećanje pokušaj predsednika holandske vlade da obezbedi potporu iz Budimpešte nakon višemesečnog mađarskog veta na ovakav ishod izbora za prvog čoveka Severnoatlantskog saveza.

Navodi se da Rute ima podršku 29 od ukupno 32 zemlje članice NATO, uključujući ključne države poput SAD, Ujedinjog Kraljevstva, Francuske i Nemačke,.

Ipak, njegov izbor za novog genseka Alijanse, koji bi nasledio Jensa Stoltenberga, blokira upravo Orban, za čiju zemlju FT navodi da je od svih članica NATO najviše naklonjena Rusiji.

Navodi se da su se Orban i Rute, koji su se u prošlosti sukobljavali u više navrata, sinoć sastali na marginama večere koja je za šefove država i vlada zemalja Europske unije organizovana u Briselu sa ciljem dogovora o podeli ključnih funkcija u EU nakon izbora za Evropski parlament.

MAĐARSKA POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA? Moguće ako dođe do ključne promene

 

Nakon ovog njihovog sastanka porasle su šanse da bi Budimpešta mogla da odblokira Ruteovo imenovanje za šefa NATO, za koje je potebna jednoglasna odluka svih članica Alijanse.

Navodi se da je Rute obećao Orbanu da će tokom mandata na čelu Severnoatlantskog saveza omogućiti Mađarskoj da ne mora da učestvuje u aktivnostima usmerenim ka NATO podršci Ukrajini.

Kako je FT saznao od dve osobe upoznate sa detaljima razgovora Rutea i Orbana, ova mogućnost bi se odnosila na aktivnosti koje bi se odvijale van teritorije država članica Alijanse.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter