Izvor: Novosti.rs
12.04.2024 u 09:13
0

OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Mađarska dobila potpuno NEOČEKIVANOG SAVEZNIKA, udružili se protiv ključnog EU pakta

Poljska i Mađarska postigle su u sredu konsenzus za odbacivanje migracionog pakta EU, ubrzo nakon što je Evropski parlament odobrio sporazum.

Dogovor, koji je rađen godinama, osmišljen je da ubrza proces azila, preseli migrante iz prvih zemalja i pojednostavi proces deportacije za neuspešne tražioce azila.

Dok su predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravile sporazum kao istorijski, drugi su ga oštro kritikovali, uključujući nevladine organizacije, kao i poslanike krajnje desnice i krajnje levice.

Poljski premijer Donald Tusk oštro je odbacio ideju o mehanizmu relokacije, koji bi prebacio migrante iz prvih zemalja u druge zemlje članice EU. Tusk je obećao da će pronaći način da isključi Poljsku iz tog mehanizma.

Tusk je otpustio Orbanove nacionalističke prijatelje

– Naći ćemo način da zaštitimo Poljsku od mehanizma preseljenja, čak i ako ovaj pakt stupi na snagu u manje-više obliku u kojem je danas izglasan u parlamentu – rekao je on obraćajući se novinarima. Mađarski premijer Viktor Orban takođe je kritikovao sporazum na društvenim mrežama, nazvavši pakt „još jednim ekserom u kovčeg Evropske unije“.

– Jedinstvo je mrtvo, više nema sigurnih granica. Mađarska nikada neće pokleknuti pred masovnim migracijskim ludilom! Potrebne su nam promene u Briselu da bismo zaustavili migraciju – napisao je Orban na društvenoj platformi Iks.

Zemlje članice sada moraju da odobre pakt. Budimpešta i Varšava su dugo predvodile otpor sporazumu o migraciji. Dve zemlje su često pretile, a ponekad i uspevale da ometaju napredak pregovora o sporazumu o migracijama.

Međutim, odnosi između dve zemlje su zahlađeni nakon što je bivši predsednik Evropskog saveta Tusk otpustio Orbanove nacionalističke prijatelje u Varšavi. Politiko stoga zaključuje da su dve centralnoevropske zemlje sklopile „neočekivani” savez.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter