Izvor: Tanjug
27.09.2022 u 09:10
0

POČELA DRŽAVNA SAHRANA ŠINZA ABEA: Protesti širom Tokija, na ulicama više od 18.000 policajaca, među gostima i Ana Brnabić! (VIDEO)

Japan je uveo stroge mere bezbednosti u prestonici Tokiju za današnju državnu sahranu ubijenog bivšeg premijera Šinza Abea, kojoj prisustvuju mnogobrojne strane zvanice, među kojima i premijerka Srbije Ana Brnabić.

BRNABIĆ DANAS U JAPANU: Prisustvovaće sahrani Šinza Abea

Policijska uprava saopštila je da sprovodi najviše bezbednosne mere, ekvivalentne onima u vreme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju prošle godine, kao i kada je car Naruhito stupio na presto 2019. godine.

Abeova državna sahrana smatra se kontroverznom, a u Japanu je izazvala proteste dela građana, pre svega zbog cene održavanja od čak 1,6 milijardi jena, sto je oko 11 miliona dolara, pri čemu se veliki deo pripisuje troškovima bezbednosti.

Kako je najavljeno, broj angažovanih policajaca i pripadnika ostalih službi bezbednosti biće veći od 18.000 koliko je bilo mobilisano u maju za bezbednost sastanka zemalja Kvad u Tokiju, sa liderima Japana, Sjedinjenih Država, Australije i Indije.

Policija preduzima dodatne mere predostrožnosti kako bi osigurala da nema praznine u bezbednosti, s obzirom na to da je Abe upucan uprkos prisustvu policije 8. jula.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Abe je brzo posle ubistva sahranjen u krugu porodice, ali je državna sahrana uprilčcena tek danas, što zvanični Japan objašnjava kao priliku da se zemlja oprosti od svog premijera.

Osim premijerke Brnabić, među više od 700 visokih zvanica iz celog sveta sahrani prisustvuju i potpredsednica SAD Kamala Haris, premijer Indije Naredra Modi, Australije Entoni Albanez, i Kanade Džastin Trudo.

Državna sahrana bivšeg premijera koju finansira država počela je u 14 časova po lokalnom vremenu.

Održane su i demonstracije uoči državne sahrane, a učesnici protesta su rekli da održavanje događaja vrši pritisak na ljude da žale za smrću bivšeg lidera koji izaziva podele.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter