Izvor: ALO
08.06.2024 u 09:12
0

RASTE TENZIJA NA GRANICI :Vojska poslala upozorenje!

Napetosti eskaliraju na granici Izraela i Libana pošto je izraelska vojska upozorila da je spremna da pokrene napad velikih razmera na severu kako bi odvratila islamističku grupu Hezbolah koju podržava Iran

Napetosti eskaliraju na granici Izraela i Libana pošto je izraelska vojska upozorila da je spremna da pokrene napad velikih razmera na severu kako bi odvratila islamističku grupu Hezbolah koju podržava Iran

Prekogranični napadi iz Libana doveli su do velikih požara koji su ove nedelje izbili širom severnog regiona Izraela, koji su zauzeli delove zemlje i doveli do evakuacije stanovnika. Izrael je požar pripisao raketnoj vatri iz južnog Libana, gde je Hezbolah rekao da je lansirao „roj dronova“ na izraelske vojne lokacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu posetio je u sredu severni grad Kirijat Šmona blizu libanske granice, rekavši da je Izrael spreman za „veoma intenzivne akcije” na severu.

Ko misli da može da nas povredi i da ćemo sedeti skrštenih ruku, pravi veliku grešku“, rekao je premijer. „Na ovaj ili onaj način, vratićemo bezbednost severu.

Netanjahuovi komentari dolaze nakon što je načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci Halevi rekao da je izraelska vojska spremna da napadne mete na severu.

„Spremni smo nakon veoma dobrog procesa obuke – do nivoa vojne vežbe – da pređemo na napad na severu. Jaka odbrana, spremnost za napad, približavamo se tački odluke“, rekao je Halevi u utorak.

Izrael i Hezbolah u Libanu razmenjuju vatru od početka izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi u oktobru. IDF je u aprilu saopštila da se „sprema da pređe sa odbrane na napad“, misleći na operacije na severnoj granici. Libanska grupa je saopštila da su njeni napadi na Izrael u znak protesta zbog izraelskog rata u Gazi.

Naim Kasem, zamenik komandanta Hezbolaha, rekao je za Al Džaziru u utorak da je Hezbolah front za podršku Gazi „i taj front ne prestaje dok rat (u Gazi) ne prestane“. On je rekao da je procena grupe bila da nedavne pretnje iz Izraela nisu ozbiljne.

„U svakom slučaju, odlučili smo da ne širimo bitku i ne želimo sveobuhvatni rat. Ali ako nam to bude nametnuto, mi smo spremni i nećemo se povući“, rekao je on.

BEZ MILOSTI ZA JULIJU TIMOŠENKO! RUSIJA ZAGRMELA: Rusija raspisala poternicu za Julijom Timošenko!

 

IDF kaže da je ubio oko 300 boraca Hezbolaha, a Rojters je izvestio da je oko 80 civila ubijeno u Libanu od izraelske vatre. Deset izraelskih civila i 18 vojnika takođe je ubijeno na granici, saopštila je izraelska vojska.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter