Izvor: happybsc
09.10.2023 u 22:37
0

RAT NA BLISKOM ISTOKU: Izrael steže obruč oko Gaze, sukob sve više uzima maha, Hamas traži prekid Natanjahu „TEK SMO POČELI“

Broj poginulih u Izraelu nastavlja da raste - najmanje 900 Izraelaca je stradalo, uključujući 260 ljudi koje su ubijeni na muzičkom festivalu. Otkako je Izrael počeo da napada Gazu, tamo je poginulo 680 ljudi. Izraelski ministar odbrane naredio je "potpunu opsadu" pojasa Gaze, prekidajući snabdevanje hranom, gorivom, strujom i vodom. Vojno krilo Hamasa, Brigada Al-Kasam, objavila je da će, ukoliko Izrael nastavi da bombarduje kuće civila bez upozorenja, početi da ubija taoce. U toku je treći dan sukoba Izraela i Palestine, koji je nastupio nakon iznenadnog napada terorističke grupe Hamas u subotu ujutru.

Turska spremna da posreduje između Izraela i Palestinaca

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Turska spremna da bude posrednik u pregovorima za okončanje sukoba između Izraela i Palestinaca, ukoliko dve strane budu dale takav predlog. On je dodao da Turska može da bude i posrednik u pregovorima o razmeni talaca. „Verujemo da neće biti mira u regionu bez nezavisne, suverene Palestine“, rekao je Erdogan na konferenciji za medije.

Vojska Izraela tvrdi Preuzeli smo kontrolu nad celim graničnim pojasom sa Gazom

Portparol izraelske vojske Danijel Hagri izjavio je danas da je vojska u stanju da u potpunosti kontroliše dužinu graničnog pojasa sa Pojasom Gaze.

„Nikakvi militanti ne mogu da pređu u Izrael”, dodao je Hagri, na navodeći da li u Izraelu još uvek ima militanata ili ne, prenosi arapski tv kanal al-Hadat. Avioni izraelskog vazduhoplovstva bombardovali su 130 ciljeva koji pripadaju pokretu Hamas u Pojasu Gaze u poslednja tri sata.

Netanjahu poručio: Tek smo počeli sa napadima, ono što sledi pamtiće generacijama

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u ponedeljak u večernjim satima, obraćajući se naciji, da je Izrael tek počeo napadati Hamas, prenosi The Guardian.

„Jedina stvar koja je najvažnija je da ostanete mirni. Znam da svi želimo rezultate upravo ovde, sada, ali biće potrebno neko vreme. Obećavam vam da će na kraju rata naši neprijatelji znati da je napad na Izrael bila užasna greška“, rekao je on, dodajući da „ono što ćemo učiniti u narednim danima pamtiće generacijama“

Ubijeno 687 Palestinaca i više od 900 Izraelaca

Broj ubijenih Palestinaca porastao je s gotovo 500 na 687, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi. Broj ranjenih takođe je porastao na 3.726, dodaje se. Istovremeno, broj ubijenih Izraelaca je porastao na preko 900, a broj ranjenih Izraelaca na preko 2400.

Izrael za tri sata gađao 130 ciljeva u Gazi

Skoro konstantan zvuk eksplozija koji dolazi iz Gaze odjekuje Ašdodom, gradom oko 35 kilometara severno od enklave.

Udarci zvuče kao grmljavina i izazivaju podrhtavanja zemlje i objekata, prenose dopisnici CNN-a.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u saopštenju objavljenom pre dva sata navele da su u prethodna tri sata vazdušnim udarima napale 130 ciljeva Hamasa u Gazi.

Sudan saopštio da će obnoviti diplomatske odnose sa Iranom, dok Saudijska Arabija najavljuje prekid pregovora sa Izraelom i o tome su obavestile Državnog sekreara Antonija Blinkena.

 

>

Ono što je uradio Hamas je divljaštvo na nivou ISIS-a

Ministarstvo odbrane SAD održalo je konferenciju za novinare o sukobu Izraela i Hamasa. Visoki zvaničnik odbrane je rekao da ovi događaji nisu poput prethodnih sukoba Hamasa i Izraela, te da je u subotu viđeno „divljaštvo na nivou Islamske države“.

Zvaničnik je rekao da je to bio „napad bez presedana na Izrael“, sa kućama spaljenim do temelja i masakriranim mladim ljudima na muzičkom festivalu.

Oni su takođe uputili upozorenje „svima koji bi i mogli da pomisle da uđu u ovaj sukob i unesu nestabilnost u region“.

Abas pozvao UN da spreči humanitarnu katastrofu

Predsednik Palestine Mahmud Abas razgovarao je večeras sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom i pozvao ga da hitno intervenišu kako bi se zaustavila izraelska agresija na palestinski narod, nakon što je u Tel Avivu saopšteno da će Palestincima biti zaustavljena isporuka struje, vode i hrane.

 

Abas je istakao da se radi o kršenju međunarodnog prava i naglasio važnost pružanja pre svega medicinske pomoći ljudima u Pojasu Gaze, naglašavajući potrebu da Ujedinjene nacije intervenišu kako bi sprečile humanitarnu katastrofu, prenela je palestinska novinska agencija WAFA.

On je pozvao UN da izvršavaju svoje međunarodno priznate obaveze i da pruže međunarodnu zaštitu palestinskom narodu.

Lideri SAD, UK, Nemačke i Francuske razgovaraće večeras o Izraelu i Gazi

Očekuje se da će lideri SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke večeras video-linkom razgovarati o situaciji u Izraelu i na palestinskim teritorijama, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Opširnije u posebnoj vesti.

Izraelcima rečeno da se pripreme za trodnevni boravak u skloništima

Odbrambene snage su poručile Izraelcima da se pripreme za trodnevni boravak u skloništima i sigurnim sobama. Građanima je rečeno da obezbede dovoljno hrane, vode i uređaja na baterije u slučaju nestanka struje, rekao je portparol izraelske ambasade u Londonu. Uputstvo sugeriše da bi moglo doći do eskalacije rata.

Europska komisija najavila hitnu reviziju pomoći Palestincima

Evropska komisija saopštila je u ponedeljak da pokreće hitnu reviziju pomoći Palestincima nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael.

„Komisija nedvosmisleno osuđuje terorističke napade koje je Hamas izveo na Izrael tokom vikenda. Nakon ovih događaja, Komisija danas objavljuje da pokreće hitnu reviziju pomoći EU Palestini“, navodi se u saopštenju koje je u ponedeljak uveče objavila Služba Komisije za odnose s javnošću.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter