Izvor: AGENCIJE
09.10.2023 u 22:18
1

GUTJERES ZABRINUT ZBOG SITUACIJE NA BLISKOM ISTOKU: Iran nije uključen u palestinsku operaciju

Stalna delegacija Irana pri Ujedinjenim nacijama saopštila je ''da je tekuća palestinska operacija protiv izraelskog režima rezultat decenije izraelske okupacije i agresije'', odbacivši navode da je Iran umešan u taj sukob

Ovakvi zločini koji su u toku predstavljaju jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i utvrđenih principa i normi ljudskih prava“, navodi se u saopštenju iranske delegacije, dva dana nakon što je palestinski miliotantni pokret Hamas pokrenuo iznenadnu ofanzivu na Izrael.

HAMAS TRAŽI PREKID VATRE: Ostvarili smo svoje ciljeve i sad možemo da pregovaramo sa Izraelom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da će se humanitarna katastrofa u Gazi samo pogoršati, osudivši još jednom napade Hamasa na Izrael.

„Duboko sam uznemirem izveštajem o 500 ubijenih Palestinaca, uključujući žene i decu. Nažalost, broj žrtava će rasti iz minuta u minut, kako se izraelski vazdušni udari nastavljaju“, kazao je Gutereš danas u Njujorku.

Pozvao je Izrael da striktno svoje bojne operacije izvodi u skladu sa vojnim zakonom što znači da civili moraju biti zaštićeni i poštovani sve vreme.

„Civilna infrastruktura ne sme nikada biti meta tokom izvođenja vojnih operacija. Duboko sam uznemiren izraelskom potpunom opsadom Gaze, uključujući zaustavljanje snabdevanja hranom, gorivom i strujom. Izuzetno strašna humanitarna situacija u Gazi samo će se eksponencijalno pogoršati“, naveo je.

Uputio je i hitan poziv svim stranama da omoguće pristup UN-u za isporuku hitne pomoći.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “GUTJERES ZABRINUT ZBOG SITUACIJE NA BLISKOM ISTOKU: Iran nije uključen u palestinsku operaciju”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter