Izvor: Nova
18.05.2024 u 22:39
0

SUDBINA HARKOVA ZAVISI OD OVOGA! Kijev sve nade polaže u Vašington

Još od odbijanja prvog velikog ruskog napada na Harkov u prvim mesecima 2022. godine, ovaj grad je bio simbol priče o uspehu u iscrpljujućem ratu Ukrajine sa Rusijom.

Jedna važna promena u odnosu na početne ruske napade, kaže Terehov za Vašington post, jeste da Rusi sada koriste raznovrsniji i suroviji arsenal oružja, delom zahvaljujući novim zalihama iz Irana, Severne Koreje i Kine. Vazdušne bombe, često su usmerene na stambena naselja, Rusi su preko dana „dželat“, a noću se okreću raketama i dronovima Šahed.

„Namerno uništavaju stambene četvrti. Njihov cilj je da terorišu ljude, da ih nateraju da napuste Harkov, a zatim da ga oštete i unište. Moramo da učinimo sve što je u našoj moći da ne dozvolimo Rusima da Harkov pretvore u drugi Alep“, ističe on.

Terehov je mislio na drugi po veličini grad u Siriji, koji su ruske, sirijske i iranske snage tokom četiri godine uništile i grad je sada pretvoren u ruševine. Harkov je bio pod stalnim ruskim napadima više od dve godine, ali od decembra nasilje je eskaliralo.

U martu je Rusija pojačala napade na energetsku infrastrukturu Harkova. Grad sada pozajmljuje struju od drugih ukrajinskih regiona. Na pravoslavnu Vaskršnju nedelju, u ruskim napadima ubijena je jedna žena, a ranjeno 24.

ZELENSKI: Zapad se plaši da će Rusija izgubiti rat, i ne želi da Ukrajina izgubi!

Ruske snage su prošlog petka pokrenule novu ofanzivu na oblast Harkova, napredujući ka granici, koja se nalazi samo 40 kilometara od grada. Do sada su ukrajinske snage uspele da odbiju napade. Ali ako bi Putin uspeo da preuzme i okupira Harkov, meštani bi se suočili sa užasima kroz koje su prošli drugi okupirani ukrajinski gradovi, kao što je Buča. U Marijupolju, na primer, koji je i dalje pod okupacijom otkako od maja 2022. godine, Rusija je optužena za ratne zločine, što uključuje masovno mučenje, ubistva, silovanja i kidnapovanje hiljada ukrajinske dece.

Terehov je rekao da ne zna šta ruske snage planiraju. On je gradonačelnik, a ne vojni stručnjak. Ali insistira da, iako bi Putin mogao da uništi Harkov, niko neće odustati od odbrane grada.

„Niko nikada neće odustati od Harkova“, rekao je Terehov, odlučan kao što je bio na početku rata.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter