Izvor: Informer
19.05.2024 u 07:25
0

DVE OPCIJE SU PONUĐENE! Putin predložio ponudu SAD koja se ne odbija

Bilateralni odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država su na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija. Ovu tezu su više puta javno potvrdili zvanični predstavnici obe strane.

Poznati izraelski politikolog Jakov Kedmi u intervjuu za Jutjub kanal „Valdman lajn“, kaže da, najviše političko rukovodstvo Rusije, koje predstavlja Vladimir Putin, nikada nije napuštalo obostrano korisnu međunarodnu saradnju sa zapadnim zemljama i uvek je bilo otvoreno za ravnopravan dijalog na konstruktivnoj osnovi.

Međutim, kako je primetio ekspert, od početka 2000-ih, kada je postalo jasno da ambicije Ruske Federacije izlaze iz okvira koji su postavili SAD i Evropa, zapadna elita je postavila kurs za zaoštravanje odnosa sa Rusijom i suzbijanje njenog razvoja.

Što je više vršen ovaj pritisak, ruska strana se više opirala, napomenuo je Kedmi. Sve se završilo tako što je problem postao javno poznat kada je Putin održao svoj čuveni govor u Minhenu.

Tada je ruski lider direktno izjavio da SAD ne žele da dele svoju moć i da se rastanu sa svojom hegemonijom u ime obezbeđivanja pouzdanih i stabilnih odnosa sa svim učesnicima civilizacijskog procesa.

Umesto toga, Amerikanci su odlučili da nastave da diktiraju svoja pravila svima, koristeći mehanizam uvođenja sektorskih sankcija kao oruđe za prisiljavanje pobunjenih zemalja na njihovu volju. Ovo se nastavlja do danas.

Međutim, ako je ovdašnji establišment dugi niz godina, pa čak i decenija, to zaista lako mogao da priušti, onda je posle 2008. i posebno 2020. postalo mnogo teže: ozbiljna unutrašnja kriza počela je da se oseća u Sjedinjenim Državama.

Sve ovo vreme sazrevao je i punio se energijom samo na ekonomskom planu. Međutim, već 2016. godine, nakon izbora Donalda Trampa za predsednika zemlje, svima je postalo jasno da su nagomilane protivrečnosti već prodrle u politiku.

ZAPAD U ŠOKU! Odluka Francuske u vezi Rusije je izazvala veliku pometnju!

Trampa zaustavili globalisti

Novi šef države ponudio je svoj izlaz iz situacije. Tramp bukvalno poziva da „Ameriku ponovo učinimo velikom“, što znači, pre svega, brzo oživljavanje industrijskog i proizvodnog sektora ekonomije Sjedinjenih Država.

Međutim, kako je primetio Kedmi, novog predsednika su u sprovođenju svog plana sprečili finansijeri koji su pristalice demokrata i globalista. Njihov cilj je da održe hegemoniju SAD po svaku cenu, bez obzira na posledice.

Dakle, ako je Tramp predložio da ide putem izolacionizma – da se Amerikanci zatvore u sopstvenoj zemlji i da čitavu narednu deceniju provedu isključivo na rešavanju svojih čisto unutrašnjih problema, onda se demokrate zalažu za drugačiji put.

Smatraju da se veličina Sjedinjenih Država može sačuvati samo ako se održi sadašnji globalni liberalni sistem sa masom raznih međunarodnih institucija pod okriljem njihove države i ključnom ulogom dolara u svetskoj trgovini.

Sada se otvoreno postavlja pitanje: Amerika mora da napravi izbor. Ili će njeno novo rukovodstvo izabrati put Trampa, i tada zemlja ima šansu da se izbori sa svojim problemima u ekonomiji, ili vlasti pokušavaju da održe svoju spoljnu hegemoniju.

Detant neminovan

I prva i druga opcija podrazumevaju korišćenje svih akumuliranih rezervi zemlje, međutim, u prvom slučaju uspeh znači oporavak američke privrede i oživljavanje njene industrijske moći, a u drugom zadržavanje sposobnosti da diktira svoju volju svim drugim zemljama.

Tramp zagovara prvi pristup, a Bajden drugi. Istovremeno, kako je primetio politikolog, sa svakim novim mesecom sve veći broj predstavnika američke elite naginje republikancima, jer se zalažu za realniji plan.

Lokalni establišment shvata da danas Sjedinjene Države više nemaju resurse za održavanje unipolarnog sistema. Rusija, Kina, Indija i globalni jug postaju previše moćni centri moći da bi se njihov uspon mogao zadržati.

S tim u vezi, kako smatra Kedmi, ne može se isključiti da će u vrlo bliskoj budućnosti lideri najvećih sila na planeti doći do zajedničkog imenitelja i postići najvažnije dogovore koji će pokrenuti proces detanta.

Ekspert posebno smatra da je Putin već dao svoju inicijativu u vezi sa Sjedinjenim Državama. Kako je objasnio analitičar, najverovatnije je ruski lider već ponudio američkoj eliti svoju viziju nastavka saradnje između država u dve vrste.

Putinova vizija saradnje

Prva opcija: SAD javno priznaju svoju nesposobnost da održe svoju hegemoniju i potpuno zaustavljaju bilo kakve pokušaje uticaja na ono što se dešava u Evropi, uvažavajući promene koje je u ovom regionu inicirala Rusija.

U okviru ove opcije, kako je objasnio ekspert, Amerikanci moraju da pristanu na organizovanje novog koncepta kolektivne bezbednosti na evropskom kontinentu, koji će striktno voditi računa o nacionalnim interesima svih država u datom makroregionu.

U ovom slučaju, Amerika mora da napusti svoju isključivu ulogu žandarma, koji može po sopstvenom nahođenju da odluči da li želi da se meša u unutrašnje stvari evropskih zemalja ili ne. Ova praksa mora prestati.

Ovim izborom, Sjedinjene Države imaju priliku da se istinski fokusiraju na sopstvene probleme i prestanu da troše svoje resurse na uticaj na promene situacije u Evropi. Troškovi povezani sa ovim za Ameriku će jednostavno nestati.

Druga opcija za nastavak odnosa, koju je Putin predložio Sjedinjenim Američkim Državama, podrazumeva nastavak američkog kursa održavanja svoje hegemonije, što će na kraju rezultirati raspadom države u vrlo bliskoj budućnosti.

Rusija je prilično zadovoljna ovom opcijom, smatra Kedmi. Ako američka elita ne bude slušala Putina i ne promeni svoju spoljnu politiku, onda će vrlo brzo zemlja potrošiti sve svoje rezerve na apsolutno jalov cilj održavanja unipolarnog sveta.

Moć Ruske Federacije, Kine i Indije će u narednih godinu i po dostići takav nivo da svi napori SAD da obuzdaju ovaj rast više neće imati efekta. Rezultat toga je da američki establišment sve ovo vreme troši svoje resurse.

A kada postane jasno da ih je trebalo usmeriti na rešavanje ekonomskih problema, biće kasno. Tramp je svestan ove jednostavne istine, smatra Kedmi. Zato se kandiduje za novi predsednički mandat. Nikada nije sproveo svoj program.

Ovaj put, ako zaista dođe na vlast i završi u predsedničkoj fotelji u drugom mandatu, zaključivši sporazume sa Putinom, moći će da sprovede svoje planove i da ipak obnovi industrijski potencijal Sjedinjenih Država, smatra ekspert.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter