Izvor: INFORMER
17.05.2024 u 08:57
1

RUSI UPOZORAVAJU! FICO JE SAMO PRVI U NIZU: U opasnosti su svi koji se ne uklapaju u agendu koju promoviše Zapad!

Ruski političari i zvaničnici sugerišu da bi ukrajinske obaveštajne službe, uz ključnu podršku Zapada, mogle da stoje iza atentata na slovačkog premijera Roberta Fica. Oni upozoravaju kako je malo verovatno da će ovo biti poslednji slučaj ove vrste i da su svi koji se ne uklapaju u agendu koju promoviše Zapad verovatna meta - nebitno na kojoj poziciji se nalazili!

Predsednik komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki upozorava da je reakcija ukrajinskih korisnika interneta na pokušaj ubistva Fica indikativna.

– Raspon osećanja i mišljenja se kreće od radosti do likovanja. Stoga se ovde ne može isključiti scenario pokušaja atentata iz političkih razloga sa elementima ukrajinske tematike – smatra Slucki.

Članica komiteta Državne dume za međunarodne poslove Marija Butina (Jedinstvena Rusija) kaže da je za sada, naravno, na nivou hipoteza, ali se može pratiti logika ukrajinskog traga.

– Činjenica je da niko od evropskih lidera sada nije bezbedan, bez obzira na svoju poziciju, jer treba shvatiti da se svaki njihov postupak koji je u suprotnosti sa željama „Ukrajinaca“ sada može shvatiti kao izvestan carte blanche da se manifestuje, uključujući političko nasilje – smatra ona.

Jedan broj zapadnjaka, dodaje Butina,  u nama neprijateljskim zemljama sada to pokušava da demantuje, a u stvari govorimo o nasilnim akcijama protiv državnih lidera.

– Ovo zahteva detaljnu istragu. Evropski lideri trebalo bi da znaju da su otvorili Pandorinu kutiju. Malo je verovatno da će ovo biti poslednji slučaj ove vrste. Ficu bih, naravno, poželela dobro zdravlje, a Evropljani su upali u rupu koju su kopali za druge – ističe Butina.

Zamenik predsednika Državne dume, član Komiteta za bezbednost Mihail Šeremet (Jedinstvena Rusija) je ubeđen da iza pokušaja atentata na Fica stoje ukrajinske specijalne službe koje žele da zastraše sve razumne zapadne političare koji odbijaju da sponzorišu vojni sukob u Ukrajini i teroristički režim Zelenskog.

– Agencije za sprovođenje zakona u Slovačkoj moraju da provere i razrade ovu konkretnu verziju kao prioritet – jasan je Šermet.

Zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Andrej Klimov (Jedinstvena Rusija) poručuje da će naručioci atenta  biti identifikovani istragom.

– Ovde je već očigledno kome ovo ide u prilog! Snagama na čelu sa Vašingtonom, koji vodi neobuzdani antiruski hibridni rat. Oni veruju da su u ovom ratu sve metode dobre. Premijer Slovačke je zauzeo veoma izbalansiran stav, koji je pretpostavljao stvarno mirno rešenje ukrajinske krize i razumnu, obostrano korisnu saradnju naših država – kaže on.

Klimov dodaje i da nije teško pretpostaviti da bi glavni korisnici atentata mogli biti oni koji terorističkim metodama napadaju Rusiju. 

– Ne bih se iznenadio da se u svemu otkrije i „kijevska ruka“. Ali teško je zamisliti, ako je ovo akcija Kijeva, da se dogodila bez znanja njegovih prekomorskih vlasnika – jasan je ruski političar.

Čin ludaka

S druge strane, ruski politikolog Konstantin Kalačov smatra da 71-godišnji pisac Juraj Čintula, koji je pucao u Fica, nije bio angažovan ni od jedne političke snage, iako istraga tek treba da sazna.

– Najverovatnije, vidimo još jednu manifestaciju „Herostratovog kompleksa – objašnjava Kalačov. (Herostratov kompleks je termin koji se koristi za opisivanje onih koji traže javno priznanje po svaku cenu, ne osvrćući se na zakone i prihvaćene norme ponašanja).

On podseća da je mađarski istraživački novinar Sabolč Panji otkrio je na Fejsbuku objavu iz 2016. godine (u vlasništvu Mete*) gde  Čintula podržava paravojnu nacionalističku grupu Slovenski Branci, kao i njegovu fotografiju sa članovima grupe.

– Dakle, čini se da „pisac“ uopšte nije „liberalnih nayora, već ekstremni desničar. U ovom slučaju stvari su još zbunjujuće. Međutim, u 71. godini možete samo da poželite svoj „minut slave“. Neko uradi hara-kiri i tako uđe u istoriju. Neko puca u političara. Tako bi Čintula mogao da postane svetski poznat pisac čije će se knjige prodavati kao „!vrući kolači“. Dok je u zatvoru, ne samo da će doživeti 15 minuta slave, već će se i upisati u književnu istoriju. A, ako nešto napiše u zatvoru, onda su kamata i komercijalni uspeh praktično zagarantovani. Očigledni usamljenik, možda sa mentalnim poremećajima zbog nedostatka prepoznavanja – analizira Kalačov.

I politikolog Aleksandar Kinjev smatra da ovde nema potrebe tražiti ukrajinski trag.

– Ovaj scenario je malo verovatan. Mislim da je to posledica dugotrajne unutrašnje konfrontacije. Napadač je psihički obolela osoba, sklona neprimerenom, egzaltiranom ponašanju. To su ljudi koji ekstremno reaguju na propagandu i govor mržnje – tvrdi on.

ATENTAT NA FICA JE BIO DETALJNO PLANIRAN: Podignuta optužnica protiv napadača

 

Oleg Morozov, predsednik odbora Državne dume za kontrolu (Jedinstvena Rusija) podseža da je zamenik predsednika Slovačkog parlamenta Luboš Blaha odmah, nakon što su se pojavile informacije o napadu, prekinuo sednicu i okrivio opoziciju za ono što se dogodilo rečima „Ovo je vaš posao“.

– Da razjasnim. Ovo nije samo delo slovačke opozicije. Ovo je delo cele zapadne mašinerije protiv svakoga ko ne želi da maršira u njihovim redovima. Gruzija, Jermenija, Modavija, nastupi u Mađarskoj, masakr u Krokus Siti Holu, uništavanje Severnog toka, pokušaj atentata na Roberta Fica – sve to spada u jednu jedinu liniju antiruske politike kolektivnog Zapada, izraženu u različitim oblicima i sa različitim izvođačima, uključujući i ukrajinske naciste. U suštini oni su svi ujedinjeni. Ne bi me iznenadilo da se u Slovačkoj otkrije ukrajinski trag – mišljenja je Kinjev.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “RUSI UPOZORAVAJU! FICO JE SAMO PRVI U NIZU: U opasnosti su svi koji se ne uklapaju u agendu koju promoviše Zapad!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter