Izvor: Alo.rs
22.03.2024 u 15:51
0

RUSIJA I KINA REKLE NE! Veto na američki nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije danas usvojio američki nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi, pošto su Rusija i Kina uložile veto.

Za rezoluciju glasalo je 11 članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina i Alžir bili protiv, a Gvajana uzdržana. Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild rekla je posle glasanja da Rusija i Kina nisu želele da glasaju za američku rezoluciju samo kako bi videle neuspeh SAD.

„Rusija je još jednom stavila politiku iznad napretka“, rekla je ona, prenosi BBC. Prethodno je obrazlažući američki predlog rekla da bi bila „istorijska greška“ ako Savet bezbednosti ne usvoji rezoluciju.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja je, međutim, pre glasanja pozvao članice da odbace ponuđenu rezoluciju, navodeći da je ona ispolitizovana i osmišljena kako bi se uticalo na raspoloženje birača u SAD pre predsedničkih izbora.

„Od samog početka bilo je očigledno da pregovori koje naše američke kolege vode o ovom projektu imaju za cilj samo odlaganje vremena. Svi naši komentari i crvene linije su iznova i iznova ignorisani, kao i predlozi niza drugih. To je bio nekakav razgovor sa prazninom, a ne normalan rad sa dokumentom“, rekao je Nebenzja, prenosi RIA.

Prema njegovim rečima, američki nacrt sadrži „bukvalno zeleno svetlo za Izrael da sprovede vojnu operaciju u Rafi“.

„Autori su barem pokušali da se uvere da ništa u njihovom projektu ne sprečava zapadni Jerusalim da završi krvavo čišćenje juga pojasa Gaze, što Vašington, zapravo, pokušava da postigne“, rekao je Nebenzja.

„Već smo rekli da više nećemo donositi besmislene rezolucije koje ne sadrže zahteve za prekid vatre i koje nas ne vode nikuda“, zaključio je on. U američkom predlogu rezolucije se navodi da je „neposredan i trajni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi imperativ“, bez direktne veze sa oslobađanjem talaca koje je Hamas uzeo tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Sjedinjene Države su prethodnih meseci, koristeći pravo veta, blokirale nekoliko rezolucija kojima se pozivali na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter