Izvor: Kurir.rs/CNN
10.12.2022 u 18:40
0

SAUDIJSKA ARABIJA TRAŽI NOVE BLISKE SARADNIKE? Poseta Si Đinpinga poniženje za Vašington, Rijad i Peking ulaze u eru čvrstih odnosa!

Godine napredovanja veza između Saudijske Arabije bogate naftom i Kine, ekonomskog giganta na istoku, ove nedelje su kulminirale višednevnom državnom posetom kineskog predsednika Si Đinpinga Rijadu

„SI ĐINPING NE ZABADA NOŽ U LEĐA BAJDENU“: „Kina pokušava da stigne SAD, ali teško…“

Niz sporazuma i samita najavili su „novu eru” kinesko-arapskog partnerstva.

Putovanje je, uopšteno gledano, priređeno kao još jedno poniženje Vašingtonu, koji ima pritužbe prema obema državama zbog brojnih pitanja.

Sjedinjene Države, koje su više od osam decenija gradile svoj strateški savez sa Saudijskom Arabijom, danas gledaju svog starog partnera kako traži nove prijatelje – posebno Kinu,

Iako je Saudijska Arabija želela da odbaci pojmove polarizacije ili „zauzimanja strana“, takođe je pokazala da sa Kinom može da razvije duboko partnerstvo bez kritika ili „mešanja“ u unutrašnje poslove, što zamera zapadnim državama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Pet ključnih zaključaka posle Ksijeve posete Saudijskoj Arabiji su:

1) Saudijska Arabija i Kina su usklađene u većini tema

Od istraživanja svemira, digitalne ekonomije i infrastrukture do iranskog nuklearnog programa, rata u Jemenu i rata Rusije protiv Ukrajine, Rijad i Peking su želeli da pokažu da su složni u vezi većine ključnih tema.

Dve zemlje su se takođe dogovorile da sarađuju na mirnoj upotrebi nuklearne energije, da rade zajedno na razvoju savremenih tehnologija kao što je veštačka inteligencija i inoviraju energetski sektor.

Da li se usklađuju po svakom pitanju? Verovatno ne, ali jesu bliski koliko iko može da bude.

2) Imaju velike planove vezane za bezbednost i naftu

Nepisani sporazum između Saudijske Arabije i SAD tradicionalno je bio ovakav: kraljevina obezbeđuje naftu, dok SAD obezbeđuju bezbednost i podržavaju kraljevstvo u borbi protiv regionalnih neprijatelja, Irana i njegovih naoružanih zastupnika.

Kraljevina je nedavno želela da se udalji od ovog sporazuma, rekavši da je diverzifikacija od suštinskog značaja za trenutnu viziju Rijada. Kina je najveći svetski kupac nafte, a Saudijska Arabija je njen glavni snabdevač.

Kraljevina je ove godine već napravila jednu od svojih najvećih investicija u Kini sa Aramcovom investicijom od 10 milijardi dolara u rafineriju i petrohemijski kompleks na severoistoku Kine.

Kina takođe želi da sarađuje sa Saudijskom Arabijom u oblasti bezbednosti i odbrane, važnog polja koje je nekada bilo rezervisano za američkog saveznika kraljevstva.

3) Nemešanje u unutrašnje stvari je zajednički i sveti princip

Jedan od najvažniih koncepata koji Kina neguje jeste princip „nemešanja u međusobne poslove“, koji je od 1950-ih bio jedan od ključnih ideala republike.

Ono što je počelo kao pet principa mirnog suživota između Kine, Indije i Mjanmara 1954. godine, kasnije je usvojilo niz zemalja koje nisu htele da biraju između SAD i Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata.

Danas, Saudijska Arabija želi da usvoji koncept u svoju političku retoriku dok hoda po konopcu između svojih tradicionalnih zapadnih saveznika, istočnog bloka i Rusije.

Ne mešati se u unutrašnje stvari jednog drugog verovatno znači ne komentarisati unutrašnju politiku ili kritikovati stanje ljudskih prava.

4) Još ne napuštaju petrodolar

Dok su mnogi čekali odluke o prelasku sa američkog dolara na kineski juan u vezi sa trgovinom naftom, kako se priča, u vezi sa trgovinom naftom, na tom planu nije bilo nikakvih najava. Peking i Rijad nisu potvrdili glasine da dve strane razgovaraju o napuštanju petrodolara.

Analitičari tu odluku vide kao logičan razvoj u energetskim odnosima Kine i Saudijske Arabije, ali kažu da će za to verovatno trebati više vremena.

5) Vašington nije srećan

SAD su bile prilično tihe u svom odgovoru na posetu Sija. Iako su komentari bili minimalni, neki spekulišu da postoji povećana nervoza iza zatvorenih vrata.

Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, na početku posete rekao je da „nije iznenađenje“ da Si putuje širom sveta i na Bliski istok, i da SAD „svesne uticaj koji Kina pokušava da uveća širom sveta“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter