Izvor: HAPPYBSC
12.01.2024 u 11:49
0

SAVEZNICI I NEPRIJATELJI A SVE PREKO JEMENA: Ko su saveznici, a ko protivnici Jemena i koliko je region uzdrman posle napada?

Posle napada na Jemen, predvođenim Sjedinjenim Američkim Državama uz pomoć Australije, Bahreina, Kanade, Holandije i Velike Britanije, Huti su poručili da je izbila "velika bitka u Crvenom moru" i da će bitka "biti veća nego što su Britanci i Amerikanci očekivali".

Republika Jemen je država u jugozapadnoj Aziji, s obalama na Crvenom moru, Adenskom zalivu i Arapskom moru. To je država s oko 30 miliona ljudi, piše Institut za bliskoistočnu politiku iz Vašingtona.

MUKE SE NASTVALJAJU: Ukrajini treba još pola miliona regruta, muškarcima se više ne ide u rat

Ko je osudio napad?

Iransko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da su noćašnji napad pokušaj da se “proširi puna podrška SAD-a i UK-a u poslednjih 100 dana za ratne zločine cionističkog režima protiv palestinskog naroda i opkoljenih građana Gaze”. Iran je također jutrošnji napad nazvao “jasnim kršenjem” suvereniteta i međunarodnog prava.O napadu se oglasio i Irak koji je optužio Zapad za širenje sukoba i povećanje napetosti.

Libanska militantna grupa Hezbolah poručila je da američka agresija još jednom potvrđuje “da je SAD puni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regionu”.

Palestinski islamski džihad poslao je sličnu poruku, navodeći da ova “agresija potvrđuje da američka administracija vodi genocidni rat protiv palestinskog naroda u Gazi”.

Rusija je zatražila saziv Saveta bezbednosti UN-a u petak zbog vazdušnih napada na teritoriju Jemena, objavila je stalna misija Rusije pri UN-u na svom Telegram kanalu.

Ko su saveznici i neprijatelji?

Iran podržava Hute u dugoročnom neprijateljstvu sa Saudijskom Arabijom. U jednoj od analiza koju je objavio Savet za međunarodne odnose navodi se da se u Jemenu odvija jedna od najgorih svetskih humantiranih kriza zbog osmogodišnjeg sukoba koji se tamo vode između međunarodno priznate vlade, koju podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i Huti pobunjenika koje podržava Iran.

Glavnim protivnicima Hutija smatraju se Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati koje nazivaju slugama SAD-a i Izraela.

S druge strane, 2015. Saudijska Arabija je sastavila koaliciju arapskih država sa sunitskom većinom: Bahrein, Egipat, Jordan, Kuvajt, Maroko, Katar, Sudan i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Do 2018. koalicija se proširila uključivanjem snaga iz Eritreje i Pakistana.

Oni su ranije izvodili vazdušne napade na jemenske pobunjenike.

SAD je podržao koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom, kao i Francuska, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo. Skaj njuz navodi da su u ovoj koalicije podrške i Danska i Južna Koreja.

Koalicija je objavila zajedničku izjavu u kojoj navode da su ovi napadi bili odgovor na “ilegalne, opasne i destabilizujućr Hutije koji napadaju plovila”.

Neki američki saveznici na Bliskom istoku, uključujući zalivske zemlje Katar i Oman, izrazili su zabrinutost da bi najnoviji napadi protiv Hutija mogli da izmaknu kontroli i uvuku region u širi rat s drugim iranskim saveznicima, poput Hezbolaha i milicija u Siriju i Iraku koje imaju iransku podršku, piše Njujork tajms.

Kako piše Atlantski savet, napadi koji su se dogodili u petak izazvaće regionalne odjeke i pojačati rizik od regionalne eskalacije, a teško da će zaustaviti agresiju Hutija u Crvenom moru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter