Izvor: Alo.rs
14.01.2024 u 13:37
0

„PREDAĆE KLJUČEVE“: Šef izraelske bezbednosne službe podnosi ostavku

Ronen Bar, šef izraelske bezbednosne službe Šin Bet, podneće ostavku na kraju rata u Gazi.

IRAK I SIRIJA NA ŽESTOKOM UDARU: Turska bez milosti krenula u NAPAD

Ostavku će podneti zbog obaveštajnih propusta pred smrtonosne napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

To je danas najavio njegov prethodnik na tom položaju Jakov Peri.

„Razgovarao sa sa njim direktno o tome šta se očekuje i nemam sumnje da će on biti jedan od prvih koji će ‘predati ključeve’. Namera mu je da napusti poziciju“, rekao je Peri.

Bar je 15. oktobra preuzeo ličnu odgovornost, navodeći i da nije bilo prethodnih upozorenja obaveštajaca na napade u pograničnim naseljima na jugu Izraela.

„Uprkos nizu akcija koje smo preduzeli pre 7. oktobra, nismo bili u stanju da dovoljno upozorimo kako bi moglo da se takvi napadi osujete“, napisao je Bar tada u poruci članovima službe.

On je dodao da je velika njegova odgovornost kao šefa Šin Beta i najavio da će doći vreme za istrage, a da sada traju borbe.

Odgovornost su u međuvremenu preuzeli i drugi izraelski zvaničnici, a tamošnji mediji su prokomentarisali još na početku rata da premijer Benjamin Netanjahu zna da je velika i njegova odgovornost, a krivi sve druge.

Netanjahu je kazao da dok god se „topovi čuju“ i vojnici bore odbija da se bavi pitanjem pojedinačne i kolektivne odgovornosti.

Izraelski lider skoro da nije spavao noću u prvim nedeljama sukoba, a komentatori su objavili da se to i videlo.

On je stalno usredsređen na uspeh vojnih operacija i smatra da će se o svemu ostalom, uključujući odgovornost, diskutovati kada se završi rat koji traje već 100 dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter