Izvor: tanjug
06.08.2022 u 21:00
0

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju zabrinut: „Postoji vrlo realan rizik od nuklearne katastrofe!“

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelo Grosi izrazio je duboku zabrinutost zbog granatiranja nukelarne elektrane Zaporožje u Ukrajini, rekavši da ta akcija pokazuje da postoji rizik od nuklearne katastrofe.

„Izuzetno sam zabrinut zbog jučerašnjeg granatiranja najveće evropske nukelarne elektrane, što pokazuje da postoji vrlo realan rizik od nuklearne katastrofe koja bi ugrozila javno zdravlje, životnu sredinu Ukrajine i šire“, kazao je Grosi, preneo je Rojters.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je apelovao na sve strane u ukrajinskom konfliktu da se „maksimalno suzdržavaju“ u oblasti oko nukelarke.

Granate su u petak pogodile visokonaponski dalekovod u elektrani, što je nateralo njene operatere da isključe reaktor, iako su utvrdili da je došlo do neradioaktivnog curenja.

Fabriku su zauzele ruske snage početkom marta, ali njome još upravljaju ukrajinski tehničari, dodaje Rojters.

STRAŠNO UPOZORENJE MOSKVE: Ukrajinsko granatiranje nuklearnih objekata u Ukrajini može da dovede do katastrofe, slične Černobilju

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom optužila je Rusiju za štetu u nuklearnoj elektrani, dok je rusko ministarstvo odbrane optužilo ukrajinsku vojsku za gađanje nuklearke, dodavši da je pukom srećom izbegnuto radioaktivno curenje.

Grosi je dodao da su vojne akcije koje ugrožavaju bezbednost nuklearke u Zaporožju „potpuno neprihvatljive i moraju se izbeći po svaku cenu“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter