Izvor: Tanjug
28.06.2021 u 16:08
0

SELAKOVIĆ U POLJSKOJ: Nova podrška V4 evropskoj perspektivi zapadnog Balkana!

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas u Poljskoj da je sastanak šefova diplomatije Višegradske grupe i zemalja zapadnog Balkana bio izuzetna prilika da se još jednom potvrdi snažna podrška zemalja Višegradske četvorke evropskoj perspektivi zapadnog Balkana.

NAJVAŽNIJE: 

VUČIĆ U KRAGUJEVCU: Ovo oružje pripada našem narodu! (FOTO)

KOSOVSKA POLICIJA POD PUNIM NAORUŽANJEM: Zaustavljaju Srbe i sve PRETRESAJU!

MALI OBJAVIO SLIKU SA MINISTARKOM: Pogledajte kakav PRESLADAK SUVENIR su kupili u Dino parku! (FOTO)

PREDSEDNIK VUČIĆ U KRUŠEVCU: Osnovne vrednosti Srbije su nezavisnost, sloboda i mir! (VIDEO)

„Bila je to prilika da se još jednom da snažna podrška nastavku evropskog puta zapadnog Balkana i da se ukaže na potrebe nastavka reformi naših društva i posvećenost evropskom putu uz sve razmevanje prepreka i situacija koje su pred nama, a nisu se nalazile pred zemljama V4 kada su pristupale EU“, rekao je Selaković u pauzi sastanka u Palati Rogalin iz 18 veka, kod Poznanja, poljske prestonice iz 10 i 11 veka, a kome je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na ZB Miroslav Lajčak.

Selaković je podsetio da, kada su Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska, koje čine V4, pregovarale o pridruživanju, tačno su znale da, kada da obave reforme i ispune obaveze, imaju datum ulaska u EU.

„To je ono što ZB nema i što Srbija nema“, rekao je Selaković za Tanjug i RTS.

Prema rečima ministra, skup u Poznanju bio je još jedna prilika da se apeluje na kolege da njihova podrška bude još čvršća da se zaobiđe ono što nam se u trenutku učinilo da postoji na zapadnom Balkanu a to je da se podizanje bilateralnih pitanja koristi i služi kao prepreka nastava evropskom putu.

Bila je to, kako je dodao i prilika da pokazemo jedinstvo i da se afirmiše ono što je regionalno povezivanje na prvom mestu ekonomska saradnja a što Srbija kroz politiku koju vodi predsdnik Aleksandar Vučić i inicijativu „Mini Šengen“ kao i danas, svedoči na svakom koraku i pokazuje koliko je važna sudbina, ne samo naša već i celog regiona.

Na pitanje kako da li je Lajčak doneo neki odgovor na incijativu iz non pejper dokumenta koje je V4 sa Austrijom uputila predstavnicima EU, a tiče se jače podrške regionu na putu evorintegracija, i uključivanja ZB u odlučivanje o budućnosti EU, ministar je podsetio da se u EU odlučuje konsenzusom sa svih 27 glasova.

„Imali smo prilika da vidimo koliko to može da dodirne Srbiju, da je zaustavi ili da joj otvori put“, podsetio je Selaković i dodao da je Srbija spremna da učestvuje u Konferenciji o budućnosti Evrope.

„Spremni smo da učestvujemo da damo doprinos u iznošenju stavova“, rekao je Selaković i dodao da je činjenica da je Evropa, kada se rasformirao istočni blok bila jedno, kada su članice tog bloka krenule evropskim putem drugo, a danas je treća.

SAZNAJTE I OVO: 

LAŽNI HIRURG NA SLOBODI! Sava Knežević pušten iz pritvora!

ANĐELKOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Milošević je bio svestan ZAMKE na KiM!

Spremne za doček: AIR SRBIJA DOVODI ZLATNE KOŠARKAŠICE (GALERIJA)

BEZ FLAŠICE VODE NI DO PRODAVNICE! Evo kakvo nas vreme očekuje danas

I to ne zavisi samo od same Evrope ali u dobroj meri, rekao je ministar i dodao da bi to bila prika da iznosimo svoja mišljenja i stanovišta.

Prema njegovim rečima, za nas je važno da EU integracije nude očuvanje mira i stabilnosti u regionu koji je od suštinske važnosti.

„Srbija doprinosi miru i stablnosti i na svakom koraku daje doprinos i nastaviće tako. Uveren sam da će i Brisel biti svestan da ne smao simboličnim klimanjem glave i izražavanjem verbalne podrske tome, već i davanjem efektivne podrške miru i sabilnosti, moći da doprinese, a siguran sam da bi najveći doprinos bio nastavak sigurnog evropskog puta zapadnog Balkana i odgovarajuće vrednovanja onoga sto smo uradili na svom evropskom putu“, rekao je Selaković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter