Izvor: Tanjug
04.01.2023 u 18:27
0

SI ĐINPING PORUČIO: „Kina spremna da nastavi pregovore o nafti i gasu sa Filipinima“

Kina je spremna da nastavi pregovore o nafti i gasu i prijateljski upravlja pomorskim pitanjima sa Filipinima, izjavio je danas predsednik Kine Si Đinping, prenela je kineska državna televizija.

Si je to rekao u razgovoru sa filipinskim kolegom Ferdinandom Markosom Mlađim, koji se nalazi u trodnevnoj poseti Pekingu.

Teritorijalne pretenzije Pekinga u Južnom kineskom moru, koje je bogato naftom, gasom i ribom su izvor napetosti između Kine i pojedinih zemalja jugoistočne Azije, uključujući Filipine, navela je agencija.

-Razgovarali smo o tome šta možemo da uradimo da idemo napred, da izbegnemo sve moguće greške, nesporazume koji bi mogli da izazovu veći problem od onoga koji već imamo- rekao je Markos novinarima.

Markos je rekao da je dobio obećanje kineskog predsednika za kompromis i rešenje koje bi moglo dozvoliti filipinskim ribarima da love ribu u svojim ribarskim područjima koja im istorijski pripadaju.

Filipini su saveznik SAD, a u vreme prethodnog lidera Rodriga Dutertea ostavili su po strani teritorijalni sukob oko Južnog kineskog mora u zamenu za kineske investicije, navela je agencija.

Si je rekao Markosu da je Kina voljna da zajednički istraže resurse nafte i gasa u nespornim morskim oblastima, kao i da sarađuje sa Filipinima na solarnoj i vetroenergetici i poveća uvoz ribe.

Dve zemlje su potpisale 14 bilateralnih sporazuma, izmedju ostalog u oblasti poljoprivrede, infrastrukture, razvojne saradnje, pomorske bezbednosti i turizma, saopštila je Kancelarija predsednika Filipina.

Si je, takođe, obećao kineske investicije na Filipinima kako bi pomogao susedu da razvije sela i poljoprivrednu tehnologiju, osnovno obrazovanje, meteorologiju i vakcinaciju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter