Izvor: Alo.rs
24.01.2024 u 04:15
0

SRUŠEN SIMBOL MIRA IZMEĐU DVE KOREJE: Satelitski snimci utvrdili da ga više nema (VIDEO)

Severna Koreja je, prema analizi satelitskih snimaka NK njuza, srušila veliki spomenik u Pjongjangu koji simbolizuje nadu u ujedinjenje sa Južnom Korejom, nakon što je lider Kim Džong Un naredio da bude uklonjen ranije ovog meseca.

Čini se da ovaj potez ima za cilj da pošalje snažan signal sopstvenim građanima i vlastima u Seulu da je Kim ozbiljan u pogledu odustajanja od politike mirnog ujedinjenja sa Jugom.

Spomenik Tri povelje za nacionalno ujedinjenje izgleda je nedostaje na fotografiji srednje rezolucije Planet Labsa snimljenoj u utorak ujutru, iako nije jasno kada je i kako srušen.

Poslednji put je viđen na fotografiji koja je nastala 19. januara i sumnja se da je već 22. januara uklonjen, iako su fotografije tog dana bile maglovite.

Kim je na sednici Vrhovne narodne skupštine (SPA) 15. januara nazvao spomenik „bolešću za oči“ i naredio da se potpuno ukloni kako bi se eliminisali pojmovi kao što su ponovno „ujedinjenje, pomirenje i sunarodnici iz nacionalne istorije naše Republike“.

Spomenik, visok oko 30 metara i širok 61 metar, stajao je iznad ulice Ujedinjenje na jugoistoku Pjongjanga, na auto-putu koji vodi od glavnog grada do Kesonga i preko u Južnu Koreju.

Završen 2001. prikazivao je dve žene, po jednu iz Severne i Južne Koreje, koje drže amblem celog Korejskog poluostrva, prema sada izbrisanoj stranici na veb-stranici Naenara koju vodi DNRK.

– Ističe da su Korejci homogena nacija sa jednom teritorijom, istom krvlju i jednim jezikom od davnina i da svi sunarodnici treba da izađu u borbu za nacionalno ujedinjenje, kroz tri povelje – navodi se na stranici.

Spomenik je sastavljen od „740 visokokvalitetnih komemoracionih kamenova koji su stigli iz zemlje i inostranstva, a koje su poslali brojni ljudi koji teže nacionalnom ujedinjenju, uključujući patriotske ličnosti i ličnosti koje se zalažu za ponovno ujedinjenje u Južnoj Koreji“, navodi se na drugoj veb-stranici DNRK.

Njegovo rušenje usledilo je nakon drugih napora da se uklone reference na ujedinjenje, a Pjongjang je tvrdio da sever neće napasti jug ako ga prvi ne napadne, istovremeno upozoravajući na potpuno „uništenje“ ako Vašington i Seul „povrede čak i 0,001 milimetar teritorije zemlje, vazduha i voda“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter