Izvor: Alo
17.06.2024 u 09:59
1

STOLTENBERG: „Cilj NATO-a je, naravno, svet bez nuklearnog oružja“

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za britanski Telegraf da članice NATO-a razgovaraju o razmeštanju više nuklearnog oružja, suočeni sa rastućom pretnjom Rusije i Kine", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Alijansa mora da pokaže svoj nuklearni arsenal kako bi uputila direktnu poruku svojim protivnicima.

VAŠINGTON POKUŠAVA DA ISPROVOCIRA PEKING: Isplivali detalji razgovora Đinpinga sa svetskim liderom

Naveo da je bilo konsultacija među članicama Alijanse o vađenju nuklearnog naoružanja iz skladišta i stavljanju u stanje pripravnosti, navodeći da je transparentnost u tom slučaju sredstvo odvraćanja.

„Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude operativno i koje treba da budu uskladištene, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo“, rekao je Stoltenberg.

Istakao da bi transparentnost o nuklearnom naoružanju trebalo da bude ugaoni kamen nuklearne strategije NATO-a u pripremi Alijanse za, kako je rekao, opasniji svet.

„Transparentnost pomaže da se prenese direktna poruka da smo mi, naravno, nuklearni savez. Cilj NATO-a je, naravno, svet bez nuklearnog oružja, ali sve dok postoji nuklearno oružje, ostaćemo nuklearni savez, jer svet u kojem Rusija, Kina i Severna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema, je opasniji svet“, rekao je Stoltenberg.

Upozorio je da naročito Kina ulaže u moderno naoružanje, uključujući svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim rečima, porasti na 1.000 bojevih glava do 2030. godine.

„To znači da bi u ne tako dalekoj budućnosti NATO mogao da se suoči sa nečim sa čim se nikada ranije nije suočio, a to su dva potencijalna protivnika sa nuklearnim naoružanjem – Kina i Rusija. Naravno, to ima posledice“, rekao je Stoltenberg.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “STOLTENBERG: „Cilj NATO-a je, naravno, svet bez nuklearnog oružja“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter