Izvor:
25.04.2024 u 09:01
0

SVEDOČIO KLJUČNI SVEDOK: Pomogao je Donaldu Trampu da postane predsednik, krio njegov prljav veš, a sada je progovorio na sudu

Dejvid Peker, vlasnik lista "Nešnel inkvajerer" i dugogodišnji saradnik bivšeg predsednika SAD, svedočio je pred sudom u Njujorku gde se vodi krivični proces protiv Donalda Trampa po optužbi da je falsifikovao poslovna dokumenta da bi zataškao isplatu novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Denijels koja tvrdi da je imala aferu sa njim. Peker, koji važi za ključnog svedoka u ovom slučaju, rekao je na sudu da je imao "poverljivi" dogovor da koristi svoj časopis da pomogne Trampu tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine.

Zataškavanje Trampovih skandala

Peker je pomogao tadašnjem Trampovom advokatu Majklu Koenu da organizuje isplate Stormi Danijels i bivšoj Plejbojevoj manekenki Karen Mekdugal koje su tvrdile da su imale aferu sa Trampom.

Tužioci tvrde da je tokom kampanje za predsedničke izbore u SAD junu 2016. godine, Peker dao nalog kompaniji „Amerikan Medija Ink“, čiji je bio dugogodišnji izvršni direktor, da pomogne Koenu u isplati 150.000 dolara Karen Mekdugal. Iste godine u oktobru Peker je pokušao da zaustavi sličnu priču, ali ovoga puta u pitanju je bila Stormi Danijels i cifra od 130.000 dolara. Takođe, tužioci navode da je Peker zaustavio objavljivanje priče vratara „Trampove kule“ koji je hteo medijima da proda priču da Tramp ima vanbračno dete.

Tajni sastanak sa Trampom

Peker je u svom svedočenju rekao da je koristio svoj tabloid kako bi potisnuo priče koje bi mogle da naškode Trampovoj predsedničkoj kampanji 2016 godine.

Prema njegovim rečima, odluka o zataškavanju doneta na sastanku 2015. godine sa Koenom i Trampom. Peker je rekao je da je tada poručio Trampu da će njegov list objavljivati priče koje će tadašnjem predsedničkom kandidatu ići u korist i da će posebno paziti na one priče koji bi potencijalno mogle da mu naškode.

Tužioci tvrde da su Pekerovi postupci pomogli Trampu da obmane birače na izborima 2016. tako što su „zakopali“ priče o navodnim vanbračnim aferama u vreme kada je već bio optužen u više navrata za seksualno nedolično ponašanje.

FILE – David Pecker, chairman and CEO of American Media, speaks at an event, Jan. 31, 2014 in New York. Pecker is The National Enquirer’s former publisher and a longtime friend of Donald Trump. Prosecutors say he met with Trump and Trump’s former lawyer Michael Cohen at Trump Tower in August 2015 and agreed to help Trump’s campaign identify negative stories about him. (Marion Curtis via AP, File)

Od sjajnih odnosa do svedočenja

Peker, koji opsuje Trampa kao „veoma lukavog čoveka koji posebnu pažnju obraća na detalje“, profitirao je od bliskosti sa bivšim predsednikom SAD.

Kako piše Politiko, Peker je došao iz sveta finansija. Postao je računovođa da bi izdržavao svoju porodicu nakon što mu je otac umro kada je imao 16 godina.

„Nisam bio prihvaćen. Nisam išao na Harvard. Odrastao sam u Bronksu“, kazao je on.

Peker je stvorio onu vrstu medija koja je odgovarala Trampu. Devedesetih je bio predsednik i izvršni direktor časopisa „Ašet Filipaki“, a 1995. osnovao je mesečni magazin „Džordž“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter