Izvor: BSC HAPPY
04.02.2023 u 14:52
0

SVET U PANICI ZBOG MUTACIJE PTIČJEG GRIPA: Naučnici alarmiraju da se virus širi i na sisare, a mogao bi da se prenese i na ljude!

Virus se proširio na sisare širom sveta i potencijalno bi mogao da se prenese na ljude, tvrde istraživači.

Zdravstveni zvaničnici iz Evrope i SAD pozivaju na međunarodnu akciju u borbi protiv širenja ptičjeg gripa jer raste strah da bi virus mogao da mutira i da se proširi među ljudima.

Utvrđeno je da određeni broj sisara nosi mutiranu verziju patogena usred najveće epidemije ptičijeg gripa.

Virus H5N1 je već ubio oko 208 miliona ptica širom sveta. Najnovije brojke pokazuju da je takođe zabeleženo najmanje 200 slučajeva sisara koji su oboleli od ove bolesti.

TUČA 15 ŽENA U AVIONU: Čupale se za kosu, cepale garderobu, grebale se i šamarale – sve počelo zbog zamene sedišta! (FOTO)

U Velikoj Britaniji, Agencija za zdravlje životinja i biljaka (APHA) je navodno pronašla devet vidri i lisica koje su bile pozitivne na visoko patogeni virus H5N1.

U SAD, bolest je pronađena kod tvorova, medveda, rakuna i lisice. U Francuskoj se virus proširio na mačke i takođe je izazvao epidemiju na španskoj farmi kunića.

Ptičiji grip je takođe otkriven kod foka i delfina.

Istraživači veruju da su se ove životinje zarazile virusom hraneći se mrtvim ili bolesnim pticama koje su bile zaražene.

Primećeno je da je virus pronađen kod ovih životinja pokazao znake mutacije koja mu je omogućila da se lakše proširi.

Međutim, naučnici kažu da još nisu videli nijedan dokaz koji bi ukazivao na to da je virus sposoban da prelazi između sisara.

Ipak, zvaničnici javnog zdravlja sada upozoravaju da bi virus mogao da nastavi da mutira i da dobija tu sposobnost, pa čak i da pređe na ljude.

U razgovoru za Bi-Bi-Si, profesor Ijan Braun, šef naučnih službi APHA-e, izjavio je da je virus u ekspanziji  i pozvao na veću međunarodnu akciju u borbi protiv njegovog širenja.

On je priznao da trenutna epidemija nosi rizik da se potencijalno pretvori u pandemiju poput Kovida-19.

REKORDNIH MINUS 77 STEPENI! Ovaj deo sveta okovan ledom i snegom, udar ARKTIČKE HLADNOĆE!

-Ovo globalno širenje izaziva zabrinutost. Moramo da razmotrimo nove strategije kako bismo se izborili sa ovom bolešću. Ako ne rešimo problem širom sveta, i dalje ćemo imati taj rizik- rekao je on.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), bilo je oko 830 slučajeva infekcije ljudi virusom ptičjim gripom H5N1 u poslednjih 20 godina, od kojih je 457 bilo smrtno. Poslednjih pet slučajeva potvrđeno je tokom ove najnovije epidemije, za koju se veruje da je počela u oktobru 2021.godine.

Britanski zdravstveni zvaničnici pozvali su javnost da ne dira nijednu mrtvu ili bolesnu pticu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter