Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
07.08.2023 u 13:56
0

TOP ČINJENICE RAZARAJU: Evo šta je pokretni minobacač za ruske padobrance 2S41 Drok

Projekat 2S41 Drok Centralnog istraživačkog instituta Burevetsnik je 18. jula 2023. u vidu prototipova za testiranje dostavljen ruskim trupama na frontu. Projekat je javnosti prvi put bio predstavljen 2019 na izložbi „Armija“ u Moskvi.

„UKRAJINA ĆE BITI PODELJENA, DEO RUSIMA, DEO NEUTRALAN“: EMINENTNI BUGARSKI PROFESOR „nacrtao“ NOVU KARTU EVROPE – „PUTIN OVO NIJE ŽELEO, ALI JE HTEO OVE DVE STVARI“

Radi se o samohodnom minobacaču 82 mm 2S41 Drok na oklopnom transporteru točkašu 4×4 K-4386 Tajfun-VDV. Drok ima borbenu težinu od 14 tona a kontroliše ga četvoročlana posada.

Vozilo ima zaštitu od pešadijske municije i parčadi granata i mina (anti-fragmentacioni oklop). Opremljen je sredstvima za optoelektronske protivmere od neprijateljskog oružja. Glavno naoružanje je glatkocevni minobacač kalibra 82 mm 2B14 a pomoćno – mitraljez 7,62 mm PKTM.

U suštini, Drok asocira  na stari samohodni bacač  2К21-2 sa minobacačem  82  mm 2B14 ”Podnos” postavljenim na gusenični višenamesnki oklopni tansporter-tegljač MT-LG „Objekat 6“, kod koga je pomoćno naoružanje činio teški protivavionski mitraljez 12,7 mm Kord.

Očito  je da koncept samohodnog minobacača na serijskoj šasiji nije nov, ali u sadašnjim uslovima na frontu njegov značaj raste. Naime, razvoj artiljerijskih sistema i sredstava za izviđanje povećavaju rizike za minobacače. Prenosni ili vučeni minobacač sa traktorom i posadom može postati žrtva uzvratnog udara, pa je zato oruđu sada sve potrebnija mobilna i zaštićena platforma.

Oklopno vozilo K-4386 ima visoku pokretljivosti na i ​​van puteva, što olakšava brzu promenu položaja. Pored toga, Drok je dizajniran prema zahtevima Vazdušno-desantnih snaga što znači da se može spustiti iz letilice pomoću padobranskog sistema.

Nivo bezbednosti posade je povećan time što se ne gađa kroz otvoreni gornji luk; naime, minobacač se nalazi u oklopnoj kupoli. Osim toga, opto-elektronski (OEP) i modul za daljinsko upravljanje vatrom (DUBM) omogućavaju da se u bliskom  kontaktu mitraljezom odbije napad neprijatelja bez izlaganja posade.

Cev minobacača postavljena je na uređaj za ublažavanje trzanja u kupoli sa mehanizovanim pogonima za navođenje. Maksimalna brzina paljbe dostiže 12 granata/min. U borbenom odeljenju se nalazi borbeni komplet od 40 mina. Kod prvih verzija, na Droku je postojala mogućnost demontaže cevi. U vozilu se nalazilo postolje i bipod tako da se nakon skidanja cevi mogao sklopiti klasični minobacač. No, na varijanti isporučenoj trupaama na frontu, u vozilu se nosi kompletan klasični minobacač 82 mm 2B14 kao pomoćno sredstvo odnosno rezerva.

Drok je sposoban da gađa različite ciljeve i objekte na udaljenosti od 100 m do 6 km na otvorenim površinama ili u urbanim sredinama. Moguće je koristiti sve postojeće mine  kalibra 82 mm. Istovremeno, Drok se od niza drugih sistema svoje klase razlikuje po povećanoj efikasnosti vatre koju obezbeđuje razvijeni sistem upravljanja vatrom (SUO).

Institut Burevestnik je Drok razvio specijalno za Vazdušno-desantne snage, u okviru obimnog projekta Nabrosok, koji  je obuhvatio i samohodne topove 120 mm Floks – zasnovane na oklopnom automobilu 6×6 Ural-4320 i 152 mm Magnolia – na guseničnim šasijama (za arktičke uslove). U ratnoj zoni „lutajući“ minobacači su toliko traženi da će Drok najverovatnije postati dobar dodatak automatskom minobacaču 82 mm 2B9М „Vasiljek“ sa dometom do 4,2 km.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter