Izvor: Sputnik Srbija
13.09.2022 u 11:01
0

Turska zajedno sa UN radi na mehanizmima za izvođenje ruskog žita na svetska tržišta!

Ankara zajedno sa Ujedinjenim nacijama radi na mehanizmima za izvođenje ruskog žita na svetska tržišta, o čemu će, kako se očekuje, razgovarati predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, na predstojećem sastanku u Samarkandu, saopštio je za Sputnjik diplomatski izvor.

„Sada ovo pitanje razrađuju naša resorna odeljenja u koordinaciji sa UN. Sve razvijene mehanizme i ideje biće podneti na razmatranje predsednicima Turske i Rusije tokom njihovog planiranog sastanka u Samarkandu“, rekao je sagovornik agencije.

Turski ministar Čavušoglu pozvao Jermeniju da se fokusira na mirovne pregovore!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prehrambeni sporazum

Izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN. Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora. Humanitarna operacija planirana je uz aktivno učešće ruskih oficira u okviru Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu.

Erdogan je početkom septembra izjavio da očekuje da će razgovarati o prehrambenom sporazumu sa Putinom na marginama samita ŠOS-a u Samarkandu 15-16. septembra. Ruski lider je istakao da Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvozi u sopstvene države, a ne u siromašne zemlje Afrike. Prema njegovom mišljenju, o ograničenjima preko ove maršrute treba razgovarati sa predsednikom Turske. Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je ranije da deo prehrambenog sporazuma koji se tiče izvoza ruske hrane i đubriva ne funkcioniše. Zbog toga, prema njegovim rečima, nije isključen raskid ugovora.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter