Izvor: Happy BSC
21.03.2022 u 22:21
0

U EMISIJI „AKTUELNOSTI“ NA TV HAPPY O najnovijim dešavanjima u ratnom zahvaćenom području Ukrajine

O najnovijim dešavanjima u ratnom zahvaćenom području Ukrajine u emisiji „AKTUELNOSTI“ NA TV HAPPY razgovarali smo sa našmi sagovornicma: Gordanom Mišev, stručnjakom za bezbednost i Dejan Vuk Stanković politički analitičar.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Gordana Mišev izjavila je da je jako teško doći do dogovora u situaciji kada se već postojeći sporazumi ne poštuju.

„Jako je teško govoriti o sporazumima kada i sami znamo da se sporazumi u poslednjih 20 godina ne poštuju. Ni sporazum iz Budimpešte gde je garantovana teritorijalna celovitost Ukrajine, ni naša Rezolucija 1244, ni sporazum iz Minska gde su ustvari uređivani odnosi između Rusije i Ukrajine odnosno u Donjecku i Lugansku. Po mom mišljenju je i sam Minsk 2 iz 2019. odličan sporazum i mislim da dogovor treba da ide u tom pravcu“, rekla je MIšev.

Ona je pojasnila našim gledaocima suštinu ovog sporazuma.

„On je svakako predvideo stepen autonomije Donjecka i Luganska, 15 kilometara jedne tampon zone, a Ukrajina bi kontrolisala granice cele teritorije. Donjeck i Lugansk bi imali pravo na svoju vladu, svoju policiju… Dakle najviši stepen autonomije. To bi možda bilo ono najpoželjnije u ovom trenutku, uz naravno to da se Ukrajina obaveže na neutralnost, što je imperativ svih pregovora. Imamo najave od predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da bi on odustao od svojih pretenzija da Ukrajina uđe u NATO savez.“

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar aktuelnu situaciju je video drugačije.

„Kako rat traje i što se više angažuje ruska vojska, mislim da ovo rešenje koje je racionalno neće biti moguće. Jako je teško da sad kada je Rusija okupirala značajan deo Ukrajine sada da kaže: „Mi ćemo da vratimo Lugans i Donjeck pod državno pravni suverenitet“. To se otelo kontroli suviše. To najbolje vidite po intezitetu bojevih dejstava i po teritoriji zahvaćenoj ratom“, kaže Stanković

Stanković je dodao da Minsk 2 kao potencijalno rešenje koji je njegova sagovornica iznela, podrazumeva da Rusija odustane i od Krima i od ove dve oblasti što je u ovom trenutku jako malo verovatno.

„Prilika za Minsk 1 i Minsk 2 je propuštena. Oni da su bili poštovani do ovoga verovatno ne bi ni došlo. Šta je bila prava namera ruske i ukrajinske strane mislim da nećemo razjasniti jer je potrebna istorijska distanca. Ruska strana tvrdi da su tokom marta, po modelu koji smo videli u Hrvatskoj hteli da integrišu njih u ustavno pravni poredak Ukrajine a da se obračunaju sa stanovništvom, njihovim rukovodstvom i bezbednosnim snagama. Sa druge strane kroz ukrajinske medije i medije sa zapada imate ideju da Rusija hoće da obnovi svoju imperiju i da hoće da proširi svoje prisustvo i na druge teritorije, odnosno da revidira raspad Sovjetskog saveza koji je ostavio 25 miliona rusa van granica Rusije. Iz te dve interpretacije sledi da će u igri biti neko nekonvencionalno rešenje“, smatra Stanković.

Politički analitičar dodaje svoje viđenje ishoda ovog rata. 

„Pretpostavljam da će rešenje izaći iz faktičkog stanja, a faktičko stanje se uspostavlja se na terenu. Imamo Mauripolj, Harkov, Kijev… Tu se vode velike borbe. Ako vi imate pretenziju da naterate Ukrajince na kapitulaciju, onda će oni pristati na sve što Rusija bude zahtevala“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter