Izvor: Telegraf.rs
08.01.2020 u 12:19
0

UKRAJINSKA AMBASADA POVUKLA SAOPŠTENJE O PADU AVIONA: Još se ne zna da li su rakete uzrok!

Svi putnici i članovi posade, ukupno njih 176, poginuli su kada se srušio ukrajinski Boing 737, dva minuta posle poletanja iz Teherana. Ukrajinska ambasada u Iranu ranije je saopštila da je uzrok pada letelice problem sa motorom aviona, a ne raketni napad ili terorizam. Međutim, sada je skinula to saopštenje i rekla da „komisija razjašnjava uzroke“, kao i da prethodne izjave nisu zvanične. Ukrajinski avion srušio se nedugo nakon što je Iran ispalio više od 20 balističkih projektila na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici. Avion, koji je poleteo za Kijev, nije proglasio uzbunu. Iranska državna televizija je objavila da su u avionu bila 32 stranca.

Iz sata u sat:

11:05 Ukrajinska ambasada zamenila je saopštenje o uzrocima pada aviona.

Ukrajinska ambasada u Iranu razjasnila je svoje prethodno saopštenje za štampu, u kojem je isključen teroristički ili raketni napad kao uzrok avionske nesreće. U novom saopštenju kažu da se informacije o uzrocima incidenta „razjašnjavaju“ i dodaju da bilo koje prethodne izjave o uzrocima pada „nisu zvanične“.

–  Informacije o uzrocima nesreće aviona razjašnjava komisija. Izjave o uzrocima nesreće pre odluke navedene komisije nisu zvanične – ističe se u saopštenju.

U ranijem saopštenju na sajtu ambasade, koje je sada skinuto, prvobitno je isključen teroristički napad kao mogući uzrok pada, dodajući da preliminarne informacije sugerišu neispravnost motora.

10:20 Pad ukrajinskog aviona Boing 737, u kojem su poginuli svi putnici i članovi posade, peta je po redu avionska smrtonosna nesreća koja se dogodila na tlu Irana u poslednjih 10-ak godina. U njima je poginula ukupno 501 osoba, računajući i žrtve nakon pada ukrajinskog aviona Boing 737.

10:15 Francuska aviokompanija „Er Frans“ saopštila je danas da suspenduje letove nad vazdušnim prostorom Iraka i Irana posle iranskih raketnih napada na dve baze u Iraku u kojima su smeštene američke snage.

10:05 Pojedine svetske aviokompanije preusmerile su letove kako bi izbegle vazdušni prostor Iraka i Irana nakon raketnih napada Irana na dve baze u Iraku koje koriste američki vojnici.

Australijski Kvantas saopštio je da će promeniti rutu na letu iz Perta ka Londonu, što znači da će moći da poveze manje putnika i da koristi više goriva, kako bi avioni na toj liniji leteli 40 do 50 minuta duže.

Melezija erlajns je takođe saopštio da će njihovi avioni zbog novonastale situacije do daljnjeg zaobilaziti vazdušni prostor Irana.

Singapur Erlajnz je naveo da će i njihovi avioni na putu ka Evropi izbegavati vazdušni prostor Irana.

Američka Federalna administracija za avijaciju (FAA) zabranila je američkim avio-prevoznicima da lete u vazdušnom prostoru Iraka, Irana, Omanskog zaliva i vodama između Irana i Saudijske Arabije, nakon iranskog raketnog napada noćas na američke vojnike u dve baze u Iraku.

Nakon njihove objave, i indijski Direktorat za civilno vazduhoplovstvo savetovao je indijskim avioprevoznicima da izbegavaju vazdušni prostor Iraka, Irana i Persijskog zaliva.

Nakon njihove objave, i indijski Direktorat za civilno vazduhoplovstvo savetovao je indijskim avioprevoznicima da izbegavaju vazdušni prostor Iraka, Irana i Persijskog zaliva.

09:55 Ukrajinski ministar spoljnih poslova potvrdio je da je među poginulima 82 iz Irana, 63 iz Kanade, 11 iz Ukrajine, 10 iz Švedske, četiri iz Avganistana, tri iz Nemačke i isto toliko iz Ujedinjenog Kraljevstva.

– Izražavamo saučešće. Ukrajinske vlasti nastavljaju da istražuju nesreću – dodao je on.

09:50 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naložio tužiocima da otvore krivičnu istragu nakon rušenja aviona.

09:30 Ukrajinski Savet nacionalne bezbednosti saopštio je da je 11 ukrajinskih državljana poginulo u padu ukrajinskog aviona u Iranu, a među njima je i devet članova posade.

Istovremeno, ukrajinski „Internešnal erlajnz“ je objavio da na neodređeno vreme suspenduje sve letove za Teheran. Ta kompanija je navela da je poslednja tehnička provera aviona obavljena u ponedeljak, dodajući da rade sve da bi se utvrdio uzrok nesreće.

09:15 Turska je izrazila saučešće Ukrajini nakon pada aviona. Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu razgovarao je u sredu sa svojim ukrajinskim kolegom Vadimom Pristaikom.

Čavušoglu je izrazio saučešće zbog rušenja ukrajinskog aviona i pogibije svih putnika i članova posade.

09:02 Tri Britanca i 73 Kanađana su među 176 poginulih u padu aviona, objavio je Dejli mejl. Ukrajinski medij prenosi, citirajući izvor, da je u avionu bio još 71 Iranac, 15 Ukrajinaca i nekoliko drugih Evropljana.

08:38 Ukrajinska ambasada u Iranu takođe je objavila da je uzrok pada aviona problem sa motorom, a ne raketni napad ili terorizam. 

08:31 Boingov portparol je rekao da je kompanija obaveštena o nesreći u Iranu i da prikuplja dodatne informacije.

08:11 Tas s navodi da su pripadnici iranske spasilačke službe pronašli „crnu kutiju“ u blizini iranske prestonice i predata policijskim službama.

08:10 Ukrajinski premijer Oleksij Gončaruk je izjavio da se utvrđuje koliko je državljana Ukrajine poginulo .

08:00 Hasan Rezeifar, generalni direktor komisije iranske organizacije za civilnu avijaciju koja istražuje avionske nesreće, rekao je da avion nije proglasio uzbunu pre pada. Iranska državna televizija je objavila da su u avionu bila 32 stranca.

07:39 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da su poginuli svi putnici i članovi posade, i izrazio saučešće porodicama poginulih. On je zbog nesreće prekinuo posetu Omanu i vratio se u Kijev.

07:17 Pojavile su se i prve fotografije sa mesta gde se srušio ukrajinski Boing. Na mestu su spasioci i ekipe Hitne pomoći koji tragaju za poginulima. Olupina se pretvorila u delove. Svuda su tela i razbacane stvari putnika.

Portparol iranske službe za saobraćaj, Kasem Biniaz izjavio je da se avion, koji je poleteo sa međunarodnog aerodroma „Imam Homeini“ u iranskoj prestonici, srušio kada se zapalio jedan od motora.

– Pilot je izgubio kontrolu nad letelicom koja se srušila –  naveo je Biniaz.

Podaci o radarskom letu pokazali su da je avion naglo nestao nakon poletanja sa aerodroma Imam Homeini nakon poletanja nešto posle 6 sati po lokalnom vremenu.

U avionu je bilo ukupno 167 putnika i 9 članova posade.

Pir-Hosein Kolivand, šef iranske službe hitne medicinske pomoći (EMS), potvrdio je da su svi u avionu poginuli.

Spasilački radnici poslati su na mesto nesreće, ali nisu mogli da priđu bliže zbog vatre.

Poslato je 22 vozila hitne pomoći, četiri autobusa i helikopter.Samo nekoliko sati ranije, iranska vojska ispalila je rakete na američke baze u Iraku, u znak odmazde za ubistvo generala Kasima Sulejmanija. Kao odgovor, američke vazduhoplovne vlasti zatvorile su vazdušni prostor iznad Irana i zalivskog prostora.

Veliki deo regionalnog vazdušnog prostora očišćen je zbog iranskih raketnih udara na američke ciljeve u Iraku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter