Izvor: Novosti.rs
26.08.2023 u 13:49
0

BRIKS SVE JAČI: Vašington više nije neprikosnoveni kralj na sve multipolarnijoj geopolitičkoj šahovskoj tabli

BRIKS jača kao protivteža poretku koji je uspostavio Zapad, a to je pokazao i aktuelni samit u Johanesburgu.

SRBIJA I BRIKS? VAGNER POSLE PRIGOŽINA? „AKTUELNOSTI“ od 19.50 samo na HAPPY TV!

Vašington više nije neprikosnoveni kralj na sve multipolarnijoj geopolitičkoj šahovskoj tabli, navodi se u tekstu.

Sada su mnoge zemlje, posebno na takozvanom globalnom jugu, spremne da se pridruže ovom bloku, koji sve više uzima maha kao protivteža finansijskom i političkom poretku koji je uspostavio Zapad.

– Bilo je logično da se pre ili kasnije ovaj blok probudi i zahteva više moći – kaže se u članku.

Akronim BRIKS je izveden od naziva pet ekonomija u usponu – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, koje zajedno čine 41% svetske populacije, 31,5% svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i 16% svetske trgovine. Tako imaju priliku da postave agendu drugačiju od one koju nameću SAD, naglašava izdanje.

El Mundo navodi ukrajinski sukob kao nedavni primer.

Ova grupa obezbeđuje ekonomski i diplomatski opstanak Rusije u uslovima zapadnih sankcija koje već godinu i po pokušavaju da izoluju Moskvu .

Jedan aspekt koji otkriva važnost aktuelnog samita BRIKS-a u Johanesburgu je to što je, za razliku od prethodnih sastanaka, na ovom učestvovalo više od 40 svetskih lidera. I mnogi od njih su se već zvanično prijavili za pridruživanje ovoj grupi. Tako su dva „ naftna teškaša “ Iran i Saudijska Arabija, gasom bogati Alžir i Argentina već blizu dobijanja članstva .

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter