Izvor: Alo
10.09.2024 u 08:52
0

VEČERAS POČINJE OZBILJNA DEBATA: Kamala Haris i Donald Tramp se moraju pridržavati ovih pravila

Za Kamalu Haris se priča da je umešna u debatama, ali je Donald Tramp pokazao u predsedničkim debatama 2016. i 2020. godine da je težak rival

Debata između republikanskog i demokratskog predsedničkog kandidata – Donalda Trampa i Kamale Haris, koja bi mogla biti ključni trenutak u kampanji za predsedničke izbore u SAD u novembru, biće održana večeras u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji.

GUTEREŠ: „UN će biti na raspolaganju da podrži svaki prekid vatre“

Dvoje kandidata koji se, kako piše Glas Amerike, nikada nisu sreli niti razgovarali telefonom, srešće se večeras u 21 čas po lokalnom vremenu, u jednoj jedinoj debati u kampanji.

Za Kamalu Haris se priča da je umešna u debatama, ali je Donald Tramp pokazao u predsedničkim debatama 2016. i 2020. godine da je težak rival.

Ovo je druga predsednička debata u 2024. godini. Prva je bila održana u junu između Donalda Trampa i predsednika Džoa Bajdena, pre nego što je ovaj odlučio da se povuče iz izborne trke.

Desetine miliona Amerikanaca će verovatno gledati susret dvoje predsedničkih kandidata koji bi trebalo da međusobno razmenjuju strelice 90 minuta dok budu odgovarali na pitanja koja budu postavljali dvoje voditelja ABC Njuza, Dejvid Mjur i Linzi Dejvis.

Debata će trajati 90 minuta sa dve reklamne pauze, a bacanje novčića održano je virtuelno u utorak, 3. septembra, da bi se odredilo mesto na podijumu i redosled završnih reči.

Tramp je pobedio u bacanju novčića i on će dati poslednju izjavu, dok je Haris izabrala desnu poziciju na podijumu iz ugla gledaoca.

Pravila podrazumevaju da kandidati ulaze po predstavljanju sa suprotnih strana bine, a prva će biti predstavljena aktuelna partija na vlasti, odnosno Demokratska stranka.

Nema uvodnih izjava i završne reči će trajati dva minuta po kandidatu, dok su rekviziti i unapred napisane beleške zabranjeni.

Nijedna tema ili pitanja se neće deliti unapred sa izbornim timovima i kandidatima, a Haris i Trampu će biti obezbeđena olovka, blok papira i flaša vode, piše ABC njuz.

Kandidati će imati dva minuta za odgovor na pitanje, dva minuta za protivargument protivniku i jedan dodatni minut za naknadne aktivnosti, pojašnjenja ili odgovore. Mikrofoni će biti uključeni samo za kandidata na čijem je redu da govori i za to vreme utišan za drugog kandidata.

Kandidatima neće biti dozvoljeno da postavljaju pitanja jedni drugima, što će jedino biti dozvoljeno moderatorima debate.

Osoblje kampanje ne sme da komunicira sa kandidatima tokom reklamnih pauza i u sali neće biti publike.

ABC njuz dodaje da je zadatak moderatora da osigura da kandidati poštuju dobijeno vreme i pristojnu diskusiju. Ispitivanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou pokazuju da je rejting kandidata gotovo izjednačen.

Anketa Njujork tajmsa i Siena koledža koja je juče objavljena, pokazala je da Tramp vodi sa 48 prema 47 odsto na nacionalnom nivou, iako su novine pokazale da je Haris u proseku ispred u više anketa u tri ključne države – Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, sa izjednačenom podrškom kandidatima u četiri druge ključne države – Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Severnoj Karolini.

Haris se za debatu pripremala u hotelu u Pitsburgu u Pensilvaniji gde je održala nekoliko simulacija debate sa saradnikom koji je igrao ulogu Trampa.

Tramp je često vređao Haris, govoreći da ona „nema pojma šta radi“ i da je „opasna žena“. Haris se takođe rugala Trampu. Na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji početkom avgusta, Haris je rekla da je Tramp neozbiljan čovek.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter