Izvor: BSC HAPPY
04.12.2023 u 21:54
0

VLAST POKUŠALA SVE DA ZATAŠKA: Najveća nuklearna elektrana u Britaniji na udaru kineskih i ruskih hakera! (VIDEO)

Najopasniju nuklearnu lokaciju u Velikoj Britaniji, Selafild, hakovale su sajber grupe usko povezane sa Rusijom i Kinom, otkriva britanski "Gardijan".

Britanski list je otkrio da vlasti ne znaju tačno kada su IT sistemi prvi put kompromitovani. Ali izvori kažu da su kršenja prvi put otkrivena još 2015. godine, kada su stručnjaci shvatili da je malver za spavanje – softver koji može da vreba i da se koristi za špijuniranje ili napad na sisteme – ugrađen u Selafildove računarske mreže.

Još nije poznato da li je malver iskorenjen. To može da značiti da neke od najosetljivijih aktivnosti Selafilda, kao što je premeštanje radioaktivnog otpada, praćenje curenja opasnog materijala i provera požara, ugrožene.

ODZVANJAJU KRICI I PLAČ DECE: Stravičan snimak trenutka kad raketa pogađa kuću u Gazi! (VIDEO)

Izvori sugerišu da su strani hakeri verovatno pristupili najvišim ešalonima poverljivog materijala na lokaciji, koja se prostire na 6 kvadratnih kilometara na obali Kambrija i jedna je od najopasnijih na svetu.

Puni obim bilo kakvog gubitka podataka i bilo kakvih tekućih rizika za sisteme bilo je teže kvantifikovati zbog Selafildovog neuspeha da upozori nuklearne regulatore nekoliko godina, rekli su izvori.

Otkrića su se pojavila u Nuclear Leaks, jednogodišnjoj istrazi Gardijana o sajber hakovanju, radioaktivnoj kontaminaciji i toksičnoj kulturi radnog mesta u Selafildu.

Lokalitet ima najveće skladište plutonijuma na planeti i prostrano smetlište za nuklearni otpad iz programa naoružanja i decenija proizvodnje atomske energije.

Čuva ga naoružana policija, a takođe ima dokumente za planiranje za vanredne situacije koji će se koristiti ako se Velika Britanija nađe pod stranim napadom ili se suoči sa katastrofom. Izgrađen pre više od 70 godina i ranije poznat kao Vindscale, napravio je plutonijum za nuklearno oružje tokom hladnog rata i uzimao je radioaktivni otpad iz drugih zemalja, uključujući Italiju i Švedsku.

„Gardijan“ je takođe otkrio da je Selafild, koji ima više od 11.000 zaposlenih, prošle godine stavljen pod „specijalne mere“ zbog propusta u sajber bezbednosti, prema izvorima iz Kancelarije za nuklearnu regulaciju (KNR) i bezbednosnih službi.

KNR je potvrdio da Selafild ne ispunjava sajber standarde, ali je odbio da komentariše kršenja ili tvrdnje o „zataškavanju“.

– Neke konkretne stvari su predmet tekućih istraga, tako da u ovom trenutku ne možemo dalje da komentarišemo – rekao je potparol KNR-a.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter