Izvor: Jutarnji list
19.04.2023 u 15:21
0

VAGNEROVCI PROTIV PUTINA? – „Suviše je mek“: Zapadni mediji izazivaju unutrašnji sukob u Rusiji

Prema rečima autora, Putinova Rusija nije iskorenila svaki vid slobode izražavanja.

Čini se da je teško naći neumoljivije neprijatelje od Jevgenija Prigožina, osnivača ruske Vagnerove plaćeničke vojske, i Igora Girkina, zvanog Strelkov, ultranacionaliste koji je odigrao istaknutu ulogu u prvoj fazi ruske invazije na Ukrajinu 2014. Njih dvojica su razmenili više vrsta javnih uvreda – sa strane Prigožina i otvorenih i veoma ubedljivih pretnji – što je onemogućilo njihovo pomirenje.

PUTIN NA NEPRIJATELJSKOJ TERITORIJI SA NUKLEARNIM KOFEROM: Na front izašao iz helikoptera (FOTO)

Međutim, kako navodi Leonid Beršidski u svom komentaru za Blumberg, istovremeno i jedni i drugi dele strah i nadu koji se direktno odnose na budućnost Rusije nakon završetka vladavine ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prema rečima autora, Putinova Rusija nije iskorenila svaki vid slobode izražavanja. Oni koji podržavaju invaziju na Ukrajinu tobože uživaju punu slobodu izražavanja i ponašanja u kritikovanju vrhovnih komandanta „specijalne vojne operacije“ – u nekim slučajevima čak i samog ruskog lidera – da se žale na neuspehe na bojnom polju i spor napredak rata. Ovaj spektar mišljenja uključuje „besne patriote“ okupljene oko Strelkovih, navodne Putinove lojaliste kao što je Prigožin i sve između njih, širok spektar mračnih likova.

Putin je za njih previše pitom – on je potencijalni izdajnik radikala, nažalost mekog srca prema agresivnim lojalistima. Njihova zajednička publika na Telegramu je milionska – samo Prigožinov medijski servis i lični kanal Strelkova zajedno imaju više od milion pretplatnika. Nedavno su i Prigožin i Strelkov izrazili bojazan da bi rat u Ukrajini mogao da se završi prevremenim političkim dogovorom.

Ruski ratni huškači protiv ‘duboke države’

„Ima onih na vlasti i krupnog biznisa koji su svoj kapital i svoju lojalnost prebacili na Zapad. Spremni su da nas sabotiraju i nagode se sa neprijateljem, odnosno da izvrše izdaju. Ne isključujemo da se možda spremaju prozapadni državni udar, kapitulacija i, samim tim, rasparčavanje Rusije“, napisao je Strelkov u „Manifestu ljutih patriota“ objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

Osnivač grupe Vagner, za koga se priča da ima političke ambicije, objavio je poduži članak u kojem sugeriše da bi i Kremlj i većina Rusa mogli biti u iskušenju da prekinu rat upravo sada ako bi Rusija mogla da zadrži teritoriju koju je već osvojila. To je, tvrdi on, razlog zašto ukrajinska vojska ne kreće u kontranapad, uprkos tome što je prikupila neophodne resurse i obučila neophodno osoblje.

Prema Prigožinu, SAD sputavaju Ukrajince tako da Rusija ne dobija niti gubi. Rezultat bi bila oslabljena država u kojoj bi njena nepatriotska, duboko prozapadna, „duboka država“ koja traži utehu na kraju pomogla američkim političkim stratezima da razbiju zemlju, što nisu mogli postići vojnim sredstvima. Ova „duboka država“, pisao je Prigožin, „spremna je da udruži snage sa bilo kojim saveznikom ili neprijateljem radi sopstvenih interesa“.

Međutim, zakleti neprijatelji se ne slažu oko nekih drugih pitanja. Prema Strelkovu, vojni poraz u Ukrajini mogao bi da dovede do „rasparčavanja“ Rusije, ali Prigožin tvrdi da takav kolaps ne bi bio smrtna kazna jer je sama suština Rusije još uvek dobro zaštićena i zato što bi poraz zapravo mogao da joj omogući da „odskoči sa dna.“ i zadao smrtni udarac sebičnoj „dubokoj državi“.

„Radikalno nacionalno raspoloženje će porasti, pošto će nakon bilo kakvog vojnog poraza ruska odbrambena industrija početi da radi 10 puta brže nego sada. Ekonomska efikasnost će istisnuti trom, neefikasan državni kapital. Država će se osloboditi birokratije, njene procedure će postati transparentne. i, korak po korak, Rusija će se pretvoriti u nabrijano vojno čudovište sa kojim će međunarodna zajednica morati da računa“, rekao je ranije Prigožin.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter