Izvor: KURIR
18.06.2024 u 14:30
0

VOJSKA NATO ZEMLJE U PRIPRAVNOSTI: Izdato naređenje nova pravila za korištenje službenog vatrenog oružja nakon eskalacije na granici s Belorusijom

Poljska vlada predložila je nova pravila za korištenje službenog vatrenog oružja nakon eskalacije na granici s Belorusijom.

Premijer Donald Tusk naredio je vojsci da bude u pripravnosti nakon smrti vojnika koji je izboden dok je pokušavao da sprečiti migrante da ilegalno pređu granicu.

Novim merama se uklanja krivična odgovornost za upotrebu oružja u određenim slučajevima kad policajci deluju u samoobrani ili odbijanju „napada na granici“.

„Pogoršana bezbednosna situacija znači da bi oružane snage trebalo sve češće da se koriste u operativne i izvidničke svrhe, ali i u svrhe odvraćanja“, napisalo je ministarstvo obrane, koje je ranije pripremilo predlog izmena zakona.

„To znači da bi vojnici trebalo da budu opremljeni ličnim oružjem tokom ovih aktivnosti i, što je još važnije, trebalo bi da imaju ovlašćenja da koriste, ako je potrebno, sredstva direktne prisile i oružje“, dodali su u ministarstvu.

Predlogom zakona izmenili bi se postojeći zakoni kako bi se uklonila odgovornost za „krivično delo koje je počinio vojnik, policajac ili granični službenik koji, kršeći pravila o uporebi direktnih sredstava prisile i vatrenog oružja, izda naređenje za njihovu upotrebu ili ih sam upotrebi u posebnim slučajevima – ako situacija zahteva hitnu akciju“.

Nova pravila bi se upotebljavala u sledećim slučajevima:

 

TELO DEVOJČICE PRONAĐENO NA OBALI RAJNE: Užas u Nemačkoj, policija privela RODITELJE
Kada službena osoba zahteva „odbijanje direktnog i protivpravnog napada na nepovredivost državne granice osobe koja vozilom, vatrenim oružjem ili drugim opasnim predmetom na silu želi da pređe državne granice“.

Zatim u slučaju samoobrane – „za odbijanje direktonog napada na život, zdravlje ili slobodu vojnika, policajca ili graničara ili druge osobe, predduzetog u slučaju direktnog i protivpravnog napada na nepovredivost državne granice“.

Treći slučaj se odnosi na slučajeve preventivne samoobrane u kojima postoji potreba „sprečavanja aktivnosti usmerenih direktno na napad na život, zdravlje ili slobodu vojnika, policajca ili graničara ili druge osobe, u slučaju direktnog i protivpravnog napada na nepovredivost državne granice“.

Četvrti bi pokrivao situacije u kojima je „potrebno suočiti se sa osobom koja ne udovolji zahtevu da odmah ostavi oružje, eksploziv ili drugi opasan predmet čijom upotrebom se mogu ugroziti život, zdravlje ili sloboda tog vojnika“.

Nova pravila takođe preciziraju da se oružje može koristiti „samo po prethodnom naređenju zapovednika kao posebno i krajnje sredstvo“ i „kada upotreba direktnih mera prisile nije moguća zbog okolnosti događaja ili kada se željeni cilj ne može postići tim merama“.

Zakon dopušta vojnicima optuženima za nepropisnu upotrebu oružja da zatraže javnog branioca i dobiju finansijsku podršku za dobijanje pravne pomoći.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter