Izvor: Alo.rs
22.01.2023 u 17:30
0

ZAŠTO UKRAJINA TRAŽI BAŠ OVAJ TENK? Evo koje zemlje poseduju Leopard 2 i u čemu su njegove komparativne prednosti

Težak je oko 60 tona, dugačak oko deset metara i smatra se jednim od najboljih borbenih tenkova na svetu - nemački Leopard 2.

Nemački prozvođač Krauss-Maffei Wegmann napravio je više od 3.500 tenkova Leopard 2 od početka proizvodnje 1978. Cena se poslednjih godina kreće od 3 do 15 miliona evra po komadu u zavisnosti od tipa i drugih faktroa. Aktuelna verzija ovog borbenog tenka je „Leopard 2 A7“. Isporučuje se od 2014. godine.

Njegovo glavno naoružanje je top glatke cevi od 120 mm.

ČEŠKA DEMANTOVALA NAVODE: Nisu tačne informacije da šaljemo tenkove „Leopard“ Ukrajini

Prema Bundesveru, to znači da ciljevi na udaljenosti od nekoliko kilometara mogu biti pogođeni i u pokretu. Njegov maksimalni domet je 5 kilometara. Prema Bundesveru, prednosti Leoparda leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i mobilnosti. Brz je i može da dostigne i do 70 km na čas. Ima relativno štedljivi motor na dizel.

Osim Nemačke, koristi ga još najmanje 14 zemalja u različitim prilagođenim varijantama. Evo pregleda, na osnovu dostupnih informacija, o tome ko ima i koliko tenkova Leopard. Sve navedene zemlje su članice NATO – osim Finske.

Zemlja koja ga poseduje ne može ga ustupiti nekoj drugoj zemlji – bez nemačkog odobrenja.

Koje zemlje imaju Leopard 2?

Nemačka

Nemačka ima oko 320 najnovijih modela Leoparda, ali se tačan broj čuva u tajnosti. Bundesver je povukao iz upotrebe svoje starije tenkove tipa Leopard ili ih predao drugim zemljama. To uključuje modele tipa 2A4, ali i Leopard 1.

Turska

Ministarstvo odbrane Turske ne daje izjave o tome kakvo naoružanje i koliko komada ima. Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS), Turska ima ukupno 713 Leoparda – 316 Leoparda 2A4, 170 Leoparda 1A4 i 227 Leoparda 1A3.

Turska inače ima ukupno 3022 borbena tenka, daleko najviše od svih članica NATO u Evropi.

Grčka

Grčka ima 853 tenkova tipa Leopard, najviše od svih drugih država: 170 2HEL, 183 starijih tipa 2A4 i 500 tipa 1A5 iz prethodne generacije.

Grčka ima i drugih vrsta borbenih tenkova – ukupno 1243.

Poljska

Prema poljskom Ministarstvu odbrane, Poljska ima 247 Leoparda u verzijama 2A4 i 2A5 i u modernizovanoj verziji PL. Poljska hoće da isporuči Leoparde Ukrajini. Poljska ima ukupno 863 borbena tenka.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Španija

Španija poseduje 347 tenkova Leopard. Od toga, 239 Leoparda tipu 2A6 dok je 108 starijih tipa 2A4, a. Međutim, neki tenkovi nisu u funkciji, pa ih Španija, kao je rečeno, zbog toga neće isporučiti Ukrajini.

Finska

Finska nije članica NATO. Prema podacima finske komande ima oko 200 tenkova Leopard 2. Finska je signalizovala da bi mogla isporučiti više komada Leoparda Ukrajini.

Švedska

Iz Švedske nema informacija o broju Leoparda. Međutim, smatra se izvesnim da Švedska ima više od 100 tenkova tipa Leopard.

Norveška

Prema podacima Ministarstva odbrane, Norveška je 2001. od Holandije kupila 52 Leoparda 2A4. Neki od njih su u upotrebi, drugi se koriste za rezervne delova ili su rashodovani. Ministarstvo nije saopštilo koliko je tačno tenkova operativno.

Mađarska

Prema medijima, Mađarska je 2020. iznajmila 12 tenkova Leopard 2A4 od nemačkog proizvođača za potrebe obuke. Pored toga, ove godine stižu 44 nova Leoparda 2A7. Isporuka Ukrajini je malo verovatna zbog dobrih odnosa premijera Viktora Orbana i ruskog predsednika Vladimira Putina. Mađarska je 2022. imala ukupno 176 borbenih tenkova različitih vrsta.

Portugalija

Ministarstvo odbrane Portugala nije dalo nikakve informacije o broju Leoparda. Prema izveštajima medija, portugalske oružane snage imaju u upotrebi 37 Leoparda 2A6.

Holandija

Holandija je od Nemačke iznajmila 18 tenkova Leopard 2A6. Oni su deo nemačko-holandskog tenkovskog bataljona i stacionirani su u Bergen-Honeu u Nemačkoj blizu granice.

Danska

Danska ne daje informacije o tome koliko ima Leoparda. Prema vojnim informacijama, u septembru je prvi put u međunarodnu misiju, u Estoniju poslato 14 Leoparda.

Češka

Češka poseduje samo jedan Leopard. To je jedan od 14 Leoparda 2A4 koje je Nemačka Češkoj stavila na raspolaganje u okviru takozvane kružne razmene, u koju spadaju i oklopna vozila Bifel (Bivo). Premijer Petr Fiala nedavno je naglasio da ne može više da isporučuje vojnu tehniku Ukrajini. Češka je po podacima za 2022. imala ukupno 116 borbenih tenkova.

Slovačka

Slovačka ima jedan Leopard. Do kraja 2023. trebalo bi da ih bude ukupno 15 u okviru kružne razmene. Verovatno nijedan od njih neće biti isporučen Ukrajini. Slovačka ima ukupno 20 borbenih tenkova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter