Izvor: Happy BSC
23.12.2022 u 17:59
0

ŽESTOKA OPTUŽBA SEULA NA RAČUN KOMŠIJA:Severnokorejski hakeri ukrali više od milijardu dolara

Severnokorejski hakeri su poslednjih godina ukrali oko 1,5 biliona vona (1,2 milijarde dolara) kriptovalute i druge virtuelne imovine, čime su ojačali zalihe deviza u Pjongjangu, tvrdi najveća špijunska agencija Južne Koreje.

Krađe su se dogodile u periodu od 2017.do 2022. s tim da su se ubrzale ove godine, a oko polovine imovine je ukradeno 2022. godine, saopštila je Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje (NIS). Ukradena sredstva su navodno pomogla u podršci severnokorejske ekonomije i finansiranju njenog programa nuklearnog oružja usred pandemije korone i oštrih sankcija UN protiv zemlje.

Severna Koreja ispalila BALISTIČKU RAKETU: Nova demonstracija nuklearne sile!

Hakovanje je navodno počelo otprilike u vreme kada su sankcije UN protiv Sjeverne Koreje pooštrene 2017. godine, čime je prekinut ključni izvoz iz zemlje. Severnokorejski hakeri među najboljima su u svetu u krađi digitalne imovine jer se njihova zemlja fokusirala na sajber kriminal kao ključni izvor prihoda, objavila je špijunska agencija u Seulu.

Hakeri iz Pjongjanga pretražili su svet u potrazi za ciljevima krađe, uključujući finansijske institucije i firme za kriptovalute, dodaje NIS. Više od 100 milijardi vona, ili oko sedam odsto ukradene imovine, došlo je iz Južne Koreje, navodi se u izveštaju.

Finansijski gubici nisu jedina briga Seula. NIS je saopštio da severnokorejski i kineski hakeri takođe ciljaju na američke i južnokorejske tehnološke tajne u industrijama kao što su nuklearna energija, poluprovodnici, odbrana i svemir. Pjongjang će verovatno pokušati da hakuje poverljive informacije o spoljnojpolitici i nacionalnoj odbrani Seula, navodi agencija.

Ranije ove godine, hakeri povezani s vladom Severne Koreje ukrali su 620 miliona dolara kriptovalute Etereum od kompanije za video igre, potvrdio je ovu informaciju FBI u aprilu. Zvaničnik Bele kuće navodno je u julu naveo da krađe hakovanja čine otprilike jednu trećinu finansiranja severnokorejskog raketnog programa.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje negiralo je američke navode o sajber napadima i krađama na internetu. Lažne optužbe imaju za cilj da naruše ugled naše zemlje i ugroze njen suverenitet, tvrdi ministarstvo i dodaje: “Zato, oštro demantujemo da smo izvršili ova krivična dela.”

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter