Izvor:
24.02.2019 u 19:06
0

PREDSEDNIK OPŠTINE ALEKSINAC NENAD STANKOVIĆ U „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: „Uočljiv je privredni oporavak u Aleksincu!“(VIDEO)

Današnja emisija “Prelo u našem sokaku” posvećena je gradu Nišavskog okruga, gradu Aleksincu. Tom prilikom gost našeg voditeljskog tandema Bojane Ristivojević i Uroša Davidovića bio je predsednik Opštine Aleksinac, Nenad Stanković koji je iskoristio priliku da nam kaže nešto o ovom gradu i njegovim bogatstvima kao i razvoju kroz vreme.

– Aleksinac je nekad bio okružno središte a danas je deo Nišavskog okruga sa 710 kvadratnih kilometara sa nekih desetak hiljada stanovnika i sa 72 naseljena mesta spadamo u red većih opština u Srbiji. Poznati su Aleksinački rudnici uglja. Mi želimo da hvatamo priključak sa razvojem čitave Srbije. Devetnaesti vek je bio jako značajan za razvoj Aleksinca. On je tada bio pogranični grad i mi smo samostalan i slobodan razvoj u okviru kneževine Srbije imali duži nego što je imao Niš i gradovi-opštine na jugu u odnosnu na Aleksinac. Aleksinac se nalazi u Moravskoj dolini, znači nalazimo se na Koridoru 10. Imamo i brdsko-planinski deo, reke, Bovansko jezero i tri banje u okruženju.– rekao je gospodin Stanković.

Potom smo govorili o privrednim potencijalima i prirodnim bogatstvima ove opštine koja se mogu eksploatisati i doprineti razvoju ne samo tog kraja nego i čitave države:

– Sličnu sudbinu su doživeli i drugi tradicionalni privredni subjekti poput PIK-a Aleksinac, “Tefte”,konfekcije“Morava”. Primećuje se da Aleksinac privredno oživljava, naročito razvoj srednjih i malih preduzeća. A od većih kompanija, trenutno najveća kompanija u aleksinačkoj opštini je kompanija “Galeb” koja se bavi autoindustrijom i zapošljava negde oko 1700 ljudi. Da postoji privredni oporavak u Aleksincu pokazuje i podatak da je zadnjih par godina broj nezaposljenih lica smanjen za dve hiljade, po nama nedovoljno ali i na tome se radi. Mi imamo tu sreću da se na našoj teritoriji nalaze ta prirodna bogatstva a to su rudna bogatstva od kojih će Republika Srbija imati jako koristi pre ili kasnije kada bude počela eksploatacija toga.

Pogledaj video:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter