Izvor: BSC HAPPY
07.12.2023 u 16:21
0

AMERIKA POSLALA VELIKU KOLIČINU IZRAELU: Ove buster bombe su idelane za uništenje Hamasovih tunela, ali i prst u oko Iranu

Kao vrhunac pojačane vojne pomoći Izraelu, nakon izbijanja sukoba u pojasu Gaze, Sjedinjenje Američke države su isporučile Izraelu i 100 bombi razorne, moći namenjih za rabijanje bunkera, bombe BLU -109, poslate su kao deo paketa vojne pomoći u suskobu sa Hamasom, izjavili su američki zvaničnici.

SAD NE ZNAJU GDE DA GASE VATRU KOJU SU RAZBUKTALE: Tražile od Izraela da ne odgovara na napade Huta iz Jemena

Iako nije javno otkriven celokupni  sadržaj pošiljke, neimenovani izvori iz američke vlade rekli su novinarima Volstrit Žurnala da je u pethodna dva mescea u okviru ove pomoći Izraelu poslato 15000 bombi težine od tonu. Takože ovih dana poslato je i stotinu bombi za koje samtar da su od vitalnog značaja za neutralizaciju Hmaasovih podzemnih utvrđenja, kao i drugih palestinskih jedinica, koje su iako daleko slabije zaštićene od Hezbolahovih milicija i dalje predstavljau velikei izazov da budu unišetene iz vazduha.

Snabdevanje bombama velike nosivosti za upotrebu u izraelskim operacijama izazvalo je značajne kontroverze, posebno van zapadnog sveta, pri čemu su međunarodni posmatrači naširoko optuživali izraelske snage za ratne zločine, a ponekad čak i za genocid, nad palestinskim stanovništvom u Pojasu Gaze.

Izrael je više od dve decenije pokušavao da nabavi nove generacije bunker bombi  iz Sjedinjenih Država, a 2005. je prvi put zatražio isporuku GBU-28 penetratora za tvrdu metu. Dok je administracija Džordža V. Buša odbila da obezbedi bombe 2005. godine, isporuke su odobrene u strogoj tajnosti u prvoj godini Obamine administracije 2009. godine sa 55 bombi koje su navodno poslate te godine. U Vašingtonu je tada postojala zabrinutost da će isporuke biti shvaćene u Iranu kao zeleno svetlo Vašingtona za Izrael da pokrene napad na zemlju. GBU-28 je mnogo veća bomba od 5 tona i njome upravljaju samo SAD, Izrael i Južna Koreja. Nedavno isporučeni i daleko jeftiniji BLU-109 mnogo je više raspoređen u državama koje su u savezu sa SAD, uključujući na Bliskom istoku Tursku, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Podsetimo Izrael se suočio sa svojim najvećim izazovom u borbi sa snagama koje koriste podzemne bunkere i tunele 2006. godine tokom svog kratkog rata sa Hezbolahom, koji je angažovao severnokorejske stručnjake da nadgledaju izgradnju ogromne podzemne mreže uključujući mnoge položaje koji su previše dobro utvrđeni da bi bili na meti bilo koje od ove dve pomenute bombe. Izraelska blokada pojasa Gaze koja ograničava raspoloživi građevinski materijal, kao i značajna neslaganja u tipovima tla koja se vidi zbog njegove blizine moru, znači je da tamošnja tunelska mreža predstavlja znatno mekšu metu. Među najčvršćim ciljevima sa kojima se američka vojska potencijalno može suočiti su ključni vojni objekti u Kini i Severnoj Koreji, od kojih su mnogi izgrađeni duboko ispod planina do dubine od preko 100 metara. Takvi položaji potencijalno mogu biti gađani izvođenjem višestrukih udara pomoću veoma velikih 30.000 funti GBU-57 Massive Ordinance Penetrators, koje mogu da nose samo strateški bombarderi kao što je B-2 Spirit zbog njihove velike težine. Više varijanti taktičke nuklearne bombe B61, koje mogu da rasporede bojeve glave od 350 kilotona i više od dvadeset puta jače od onih koje se koriste protiv Hirošime, takođe su dobro optimizovane za neutralisanje duboko utvrđenih položaja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter