Izvor:
11.04.2024 u 13:12
0

ČETVRT VEKA OD EGZEKUCIJE: Svi oslobođeni, niko osuđen inače Slavko je imao i obezbeđenje ALI

„Činjenica da je Ćuruvija bio kritičar tada aktuelne vlasti, za ovaj Sud nije sporna, ali s obzirom na to da je u odnosu na okrivljene doneta oslobađajuća presuda, to se Sud nije ni mogao upuštati u motive izvršenja ovog krivičnog dela“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda objavljenog na sajtu.

Drugostepeni sud je ispitao svedoke koje prvostepeni nije, ali su se neki od njih izjašnjavali samo o informacijama koje su od nekoga čuli, te je ovaj sud zaključio da su iskazi pojedinih svedoka iz istrage nepouzdani i da se ne mogu sa sigurnošću prihvatiti kao istiniti.

Slavko Ćuruvija fondacija saopštila je da je šokirana odlukom Apelacionog suda da oslobodi nekadašnje pripadnike Resora državne bezbednosti optužene za ubistvo Ćuruvije i istakla da je ova presuda duboko uznemirila njegovu porodicu, prijatelje, kolege i poštovaoce.

Medijska priprema ubistva

Kako je „Vreme” ranije pisalo ubistvu novinara Slavka Ćuruvije prethodila je medijska priprema. Pet dana uoči ubistva, u dnevnom listu Politika Ekspres objavljen je tekst pod nazivom „Ćuruvija dočekao bombe“, koji je zatim pročitan u Drugom dnevniku RTS-a. U tom tekstu, Ćuruvija je označen kao izdajnik koji podržava bombardovanje Srbije.

Medijski linč uoči zločina Ćuruvija nije shvatio ozbiljno, kao u inat, tih dana je sa svojom partnerkom, poput slobodnog građanina, šetao najprometnijim prestoničkim ulicama.

Naime, DB je Ćuruviju u stopu pratila do pred samu egzekuciju da bi ubice imale „čistu metu”, a onda je sve učinila da zametne tragove, uništi dokaze, istragu usmeri u drugom pravcu, zastraši svedoke, kompromituje ili čak pokuša da ubije one koji su imali hrabrosti da nalogodavce i ubice privedu pravdi.

Biografija Slavka Ćuruvije

Slavko Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Od 1986. godine, radio je u listu Borba. Počeo je kao komentator, a zatim je napredovao preko urednika unutrašnjopolitičke rubrike, do pozicije glavnog i odgovornog urednika.

Godine 1994, zajedno sa Momčilom Đorgovićem, osnovao je list „Nedeljni telegraf”, a dve godine nakon toga njih dvojica su osnovali „Dnevni telegraf”.

Slavko Ćuruvija je ubijen dok je bio urednik i vlasnik magazina „Evropljanin”, koji je osnovao 1998. godine.

Ćuruvija je, inače, imao obezbeđenje, ali su se njegove kolege sećale da – pošto je bilo ratno stanje, usred bombardovanja – njegovo obezbeđenje nije moglo da bude naoružano

Mnogo toga o ubistvu Slavka Ćuruvije bi ostalo u domenu teorija, koje bi se s vremenom stopile sa teorijama zavere, da u novembru 2000. godine u javnosti nije osvanuo dokument Službe pod nazivom „Dosije Ćuran“.

U tom trenutku optuženi Rade Marković je još uvek na čelu Službe (do januara 2001. godine) i on tada daje u medijima izjavu da Slavko Ćuruvija nije bio predmet obrade Službe.

Kasnije je utvrđeno da je Ćuruviju pratilo Deveto odeljenje beogradskog ogranka službe, takozvano prateće odeljenje, zasigurno se zna da je to bilo 10. i 11. aprila 1999. godine. Na sudu se moglo čuti da Predrag Gikić, koji je kao operativni radnik u okviru Službe bio zadužen za Slavka Ćuruviju, nije znao za tu pratnju. Prema optužnici, optuženi Radonjić je prvog dana vikao na podređene zašto se češće nisu javljale „promene“. Sutradan je nastavljena pratnja, tada su se operativci javljali mnogo češće, a onda je pratnja prekinuta zbog navodnog „utvrđivanja veze“, odnosno kontakta koji je ostvario Ćuruvija. Nekoliko minuta kasnije Slavko Ćuruvija je ubijen ispred ulaza u zgradu u Svetogorskoj ulici. Sa njim je bila Branka Prpa. Ćuruvija i Prpa su tog dana išli u šetnju Kalemegdanom, pa su svratili u „Kolarac“ na ručak, gde se nisu predugo zadržali.

Ćuruvija je, inače, imao obezbeđenje, ali su se njegove kolege sećale da – pošto je bilo ratno stanje, usred bombardovanja – njegovo obezbeđenje nije moglo da bude naoružano, tako da nije hteo da „goloruki skaču na nekog ko hoće da ga ubije“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter