Izvor: Happy BSC
24.02.2024 u 09:31
0

12 ODSTO SE PLAŠE DIJAGNOZE, NEKI NEMAJU VREMENA! Više od polovine građana nikada nije otišlo na PREVENTIVNI pregled

Poražavajuće brojke!

U nedavnoj studiji sprovedenoj među građanima Srbije, otkriveno je da čak 62 odsto ispitanika nikada nije otišlo na nijedan preventivni pregled. Ovaj alarmantni podatak postavlja pitanje zašto ljudi izbegavaju ove važne medicinske procedure.

Razlozi izbegavanja preventivnih pregleda

Kada su ispitanici upitani zašto ne idu na preglede, 35 odsto njih je navelo da ne znaju na koji bi pregled otišli, 23 odsto je izjavilo da nemaju dovoljno vremena, dok se 12 odsto njih plaši loše dijagnoze. Ovi odgovori ukazuju na nedostatak informacija, vremena i straha od mogućih loših rezultata kao glavne faktore koji sprečavaju ljude da potraže preventivnu medicinsku negu.

Prevencija kod dece

Doktorka Dragica Bukumirić ističe da su najmlađi najrevnosniji na sistematskim pregledima, posebno u predškolskom uzrastu. Međutim, kako deca stari, broj poseta lekaru se smanjuje. Deca u prvoj godini života imaju mogućnost da imaju šest sistematskih pregleda, što je od izuzetne važnosti zbog njihovog brzog rasta i razvoja, kako fizičkog, tako i psihičkog.

Organizacija preventivnih pregleda

Kada je reč o školskoj deci, sistematski pregled se obavlja u domovima zdravlja, ali može da se organizuje i u školama, ukoliko postoje adekvatni uslovi za to. Ipak, važno je napomenuti da škole nemaju obavezu da organizuju preventivne preglede. Uz to, istaknuto je da roditelji sami treba da vode računa o tome da dovedu svoju decu na sistematske preglede.

Odrasli i preventivni pregledi

Zakon takođe predviđa sistematske preglede za odraslu populaciju, ali je očigledno da mnogi nisu upoznati sa ovom mogućnošću. Dr Bukumirić je istakla da je na savesti svakog pojedinca da brine o svom zdravlju i iskoristi sve mogućnosti koje zdravstveni sistem pruža.

Uzimajući u obzir ove činjenice, važno je raditi na edukaciji stanovništva o značaju preventivnih pregleda i ohrabriti ljude da redovno posećuju medicinske ustanove radi očuvanja svog zdravlja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter