Izvor: Happy BSC
25.11.2021 u 17:07
0

Nikodijević: Kao društvo i država uvek ćemo se suprotstavljati nasilju nad ženama

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević obišao je danas Sigurnu kuću na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i tom prilikom istakao da nasilje nad ženama nikada neće biti društveno prihvatljivo.

– Kao država i društvo uvek ćemo se suprotstavljati nasilju, o čemu treba da se priča 365 dana u godini. Na prvom mestu zajedno ćemo nastaviti da radimo na prevenciji, a s druge strane na ohrabrenju žena da prijave nasilnike. Kad je reč o korisnicama Sigurne kuće one će i dalje dobijati institucionalnu i pravnu zaštitu, ali i pomoć da samostalno nastave normalan život po izlasku odavde – rekao je Nikodijević.

On je podsetio da Grad Beograd pomaže da se žene finansijski osamostale, pa tako one dobijaju novčanu pomoć godinu dana po izlasku iz Sigurne kuće, a istovremeno im grad zajedno sa partnerima pomaže da nađu posao ili da se prekvalifikuju ako treba i najavio još projekata u vezi sa Sigurnom kućom, a akcenat će u narednom periodu biti na deci zbog integracije u obrazovni sistem i društvo i prevazilaženju trauma.

Nikodijević je zahvalio Vesni Stanojević na važnom poslu koji obavlja, što je u vreme nastajanja Sigurne kuće bio ne samo pionirski korak već i veoma hrabro.  

– Nasilje u porodici nikada za nas neće biti prihvatljivo, bez obzira što smo još uvek patrijarhalna sredina, a često se žena smatra imovinom. To ne sme da bude tako i zato edukacija, obrazovanje, osvešćivanje žena, to je naš prvi korak, kako bismo se izborili s nasiljem nad ženama – poručio je Nikodijević.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević istakla je veliku zahvalnost zbog podrške koju Grad Beograd i opština Rakovica pružaju ženama žrtvama nasilja i podsetila da Sigurna kuća postoji već 21 godinu, kao i da je kroz nju do sada prošlo čak 5.700 žena.

Zamenik predsednika opštine Rakovica Dušan Đaković rekao je da opština pomaže ženama koje su doživele nedaće i najavio da će se ta pomoć nastaviti.

Narodna poslanica Dubravka Kralj, advokat po struci, ukazala je na važnost veće efikasnosti sudstva i naglasila zalaganje za socijalno pravednije društva.

– Ovim ženama potrebna je pravda i efikasan mehanizam za ispravljanje nepravde koja im je naneta. Normativan okvir je dobar, ali veća pažnja mora da se posveti institucijama kako suđenja ne bi toliko dugo trajala – istakla je ona.

Podršku ženama u Sigurnoj kući dao je i gradski sekretar za upravu Nikola Prelević.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter