Izvor: Tanjug
24.01.2022 u 09:37
0

PETROVIĆ: Počinju radovi na Linijskom parku

 Izmeštanjem pruge oko Kalemegdana i prenamenom saobraćajne u zelene površine javne namene, formirani su uslovi da dragoceni, a sada devastirani javni prostor u centralnoj gradskoj zoni dobije sadržaj javnog parka.

Kako je u izjavi rekao gradski sekretar za investicije Luka Petrović, planira se urbana transformacija železničkog koridora i uređenje nekadašnje železničke pruge.

-Usvojen je Plan detaljne regulacije za Linijski park, koji obuhvata prostor dela koridora stare železničke pruge u okviru teritorije opština Stari grad i Palilula, od Beton hale do Pančevačkog mosta, u dužini od 4.600 metara. Organizovan je pozivni konkurs za mlade profesionalne timove i izabrano je deset najkvalitetnijih urbanističko-arhitektonskih timova, koji su izradili deset konceptualnih rešenja parternog uređenja parka -rekao je on.

Prema njegovim rečima, trenutno se radi na odabiru tima koji će izraditi studiju izvodljivosti jer planirani kapitalni projekat pripada kategoriji kapitalnih projekata velike vrednosti.

-Područje Linijskog parka, u prostornom pogledu, predstavlja sponu između Beton hale i Pančevačkog mosta, kao i dunavske padine i priobalja reke Dunav. Karakteristika je dobra saobraćajna povezanost i pristupačnost svim vidovima saobraćaja, položaj lokacije je u neposrednoj blizini beogradskog priobalja, reka i različitih zona i sadržaja atrakcije u kontaktnom području, među kojima su Kalemegdanska tvrđava, Beton hala, putničko pristanište, SRPC “Milan Gale Muškatirović“, Teniski tereni „Novak”, dunavski kej, restorani… -naveo je Petrović.

Rekao je da je park planiran kao jedinstvena celina ukupne površine oko 22,8 hektara.

-Park je neophodno urediti kao zeleni koridor, što podrazumeva da se obezbedi kontinuitet i povezanost sadržaja i funkcija unutar ove javne zelene površine neprekidnim različitim formama vegetacije. Na taj način će biti omogućeno odvijanje prirodnih procesa, koji će pozitivno uticati na kvalitet vazduha, vode, zemljišta, biodiverziteta, a samim tim i na kvalitet života u gradu -naveo je Petrović.

Kaže da će biti napravljene staze za pešake, bicikliste i rekreativace, koje povezuju funkcionalne celine uređene i opremljene tako da omogućavaju odmor, pasivnu rekreaciju, edukaciju, socijalizaciju.

Za potrebe uređenja parka, kako je naveo, planira se sadnja biljnog materijala (drveće, šiblje, cvetne vrste, travnjaci, pokrivači tla, puzavice, akvatične biljke, livadske vrste), različite forme ozelenjavanja i prirodom inspirisana rešenja.

-U prvoj fazi, koja podrazumeva radove na potcelinama 1 i 2, izvođač je “Zelenilo – Beograd“ i radovi počinju danas -precizirao je Petrović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter