Izvor:
08.12.2016 u 03:49
0

Alarmantan izveštaj: Hiljade džihadista sa bliskoistočnih ratišta se VRATILO U EVROPU!

Od 5.000 džihadista iz evropskih zemalja, koliko se procenjuje da je otišlo u Siriju ili Irak, trećina se vratila u Evropu i moguće je da neki od njih planiraju napade, upozoreno je danas u izveštaju Evropske unije.

Na osnovu podataka navedenih u izveštaju, koji će koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Keršov predstaviti ministrima unutrašnjih poslova EU u petak, navodi se da se oko 1.750 džihadista vratilo u Evropu.

Postoje dva tipa "stranih terorističkih boraca", koji se vraćaju.

– Većinu čine oni koji će se sami vratiti, a drugi su oni koji će biti poslati na određene misije, što izaziva najveću zabrinutost – navodi se u izveštaju.

Upozorava se i da bi bezbednosnu pretnju mogle da predstavljaju

žene iz evropskih zemalja i deca, rođena ili odgajana u takozvanom kalifatu Islamske države u Iraku i Siriji, jer je moguće da su radikalizovani.

U izveštaju, u koji je uvid imao AFP, naglašava se da je do 2.500 džihadista iz Evrope ostalo na bojnim poljima i ocenjuje da je malo verovatan njihov masovni povratak u kratkom roku.

Navodi se i da je od Evropljana koji su otišli da ratuju, između 15 i 20 odsto stradalo na bojnim poljima, od 30 do 35 odsto se vratilo, a 50 odsto ostalo na bojištu, što je između 2.000 i 2.500 Evropljana.

Tanjug
Foto: Twitter/TheQuint

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter