Izvor: MONDO
21.02.2024 u 09:22
0

AVION SAT VREMENA KRUŽIO SA RUPOM U TRUPU: „Napravljena je greška i sa PUTNICIMA“

Petar Vojinović urednik vazduhoplovnog portala ,objasnio je detaljno šta se desilo sa avionom na aerodromu Nikola Tesla koji je morao prinudno da sleti.

U nedelju uveče, putnici Aviona Er Srbije na letu za Dizeldorf doživeli su veliku neprijatnost iz tehničkih razloga, bio primoran da se vrati u Beograd. Avion je sat vremena kružio sa rupom na letelici, a ova neplanirana situacija izazvala je značajnu pažnju i postavila pitanja o tome šta se tačno dogodilo tokom leta i kako je došlo do ove nezgode, u emisiji „Uranak“ na televiziji K1, objasnio je Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala – Tango Six.

„Došlo je do greške u pozicioniranju aviona na određenoj tački na pisti koja je ključna za garantovanje potrebne dužine za siguran polet. Pista u celosti je dugačka 3,5 km, a procedura poletanja na određenim tačkama osigurava bezbedno poletanje čak i u slučaju neželjenih događaja poput utrčavanja ptica u motor. U ovom konkretnom slučaju, uprkos dobijanju naredbe da se pozicioniraju na tačno označenoj poziciji D6, posada nije uspela da stigne tamo, nego su se našli mnogo bliže kraju piste, na poziciji D5.

POČINJE MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA: ALEKSANDAR VUČIĆ na svečanom otvaranju

 

Razlog za ovu grešku biće utvrđen istragom. Srećom, kontrola leta je vizuelno primetila ovu grešku i uputila dodatne instrukcije pilotima kako bi očuvali sigurnost leta. Kada su piloti prvi put upozoreni na svoj položaj, kontrola leta im je ponudila opciju povratka na pravu poziciju D6 i ponovno izračunavanje parametara za poletanje. Međutim, piloti su odlučili da polete sa kraće pozicije. Razlika između ove dve pozicije iznosila je čitav kilometar, što je rezultiralo gubitkom važnog bezbednosnog margina potrebnog za siguran poletanje“, kaže Vojinović i dodaje:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter