Izvor: Alo.rs
18.12.2020 u 07:15
0

BORBA SA KORONOM: Evo šta tačno nova vladina uredba propisuje za decu stariju od četiri godine

Nošenje maski obavezno je za decu stariju od četiri godine, propisuje najnovija Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje koronavirusa

Ova nova mera o kojoj prethodno uopšte i nije bilo govora u javnosti, izazvala je burne reakcije roditelja, ali i vaspitača, koje brine kako mališane, naročito one od četiri ili pet godina, ubediti da ne skidaju masku. Iz beogradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu poručuju za medije da se nova Uredba ne odnosi na vrtiće, već samo na javna mesta. Drugim rečima, u vrtićima će biti kao i dosad.

Zbog Uredbe koja je objavljena u Službenom glasniku i mere da deca od četiri godine nose maske, usijale su se i društvene mreže, ali i vrtićke Vajber i Vocap grupe od dilema i pitanja roditelja, ali i vaspitača.

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda na početku razgovora za medije jasno kažu – deca će biti bez maski u vrtićima. Kako navode, nova Uredba, odnosno njen član koji se odnosi na obavezu dece da nose maske, ne podrazumeva boravak u vrtiću, već boravak na javnom mestu.

– Vrtić nije javno mesto, pa tako ni deca tokom boravka u njima neće morati da nose masku. Maske su obavezne za zaposlene, kao i za roditelje i staratelje koji decu dovode i odvode iz objekta. U beogradskim predškolskim ustanovama primenjuju se sve epidemiološke mere, redovno se vrši dezinfekcija, održava se distanca i vodi se računa o zdravstvenom stanju sve dece i svih zaposlenih – rekli su iz Sekretarijata.


Napravite maske za čitavu porodicu

Pedagog Sofija Adamoić savetuje čitaoce da sa svojom decom naprave maske za čitavu porodicu kako bi ih ona lakše prihvatila.

– Budite maštoviti, oslikajte sa svojim detetom maske i personalizujte ih. Najbolje je detetu reći šta vi želite da nacrtate na svojoj maski i objasniti zašto je to vama važno, kako biste onda od njega saznali koje motive ono želi na svojoj, a potom ga pitajte šta za njega predstavlja detalj koji je želeo da nacrta na maski – kaže Adamovićeva.


Vaspitačica O. M. koja radi u jednom beogradskom vrtiću naglašava da je dobro ako se nova mera ne odnosi na vrtiće.

– Znam da mi kao vaspitači možemo da ubedimo decu da nose maske, ali svako ko je sa mališanima tog uzrasta proveo nekoliko sati zna da je dobar deo njihovih pokreta nesvestan, tako da verujem da bi u nekim slučajevima nošenje maske moglo da ima više štete nego koristi, jer bi je neki stalno pipkali i pomerali, drugi koristili za brisanje nosa, a treći bili u strahu i grču da je ne dodirnu – navodi sagovornica medija

Majka petogodišnjaka Marijana P. navodi da ju je nova mera iznenadila.

– Teško će biti nama roditeljima da decu ubedimo da moraju da nose maske. Mislim da će ih to držati pola sata, a da ćemo velikim podvigom smatrati ako i sat vremena izdrže – navodi ona.

Pedagog Sofija Adamović kaže da masku svako dete doživljava i nosi na svoj način, ali navodi i da ponašanje deteta zavisi od ponašanja i pristupa starijih.

– Deca sa pet godina veoma dobro mogu da razumeju potrebu i neophodnost nošenja maske. Ali im to treba objasniti sa pažnjom, polako i bez zastrašivanja jer bi to onda moglo da ih parališe i ometa funkcionisanje. Kod kuće kroz igru treba vežbati pravilno stavljanje i nošenje maske, pa tek onda s detetom zajedno izaći u javnost – kaže naša sagovornica.

SAZNAJTE JOŠ…

LISTA NEPOŽELJNIH: Njima je pristup Crnoj Gori ZABRANJEN

UHVATILA GA PANIKA: Bivši lider OVK moli za slobodu

GUSTA MAGLA PREKRILA GRAD: Otkazani svi letovi sa aerodroma u Sarajevu

Prema njenim rečima, roditelj moraju znati da u ovim vanrednim okolnostima moraju biti model ponašanja detetu, bez obzira na to kog je ono uzrasta.

– Ukoliko roditelji nose masku, i deca će je lakše prihvatiti – navodi naša sagovornica.

Poput vitezova i superheroja

Pedagog Sofija Adamović navodi da mališanima polako treba objasniti da je maska njihov štit, baš onakav kakve imaju vitezovi i superheroji.

– Treba im reći da ih ona štiti kada neko priča, kašlje ili kija – dodaje ona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter