Izvor: Kurir.rs
07.12.2023 u 11:01
0

DANAS SE OTVARA NOVA TRASA MORAVSKOG KORIDORA: Putarina besplatna do Nove godine

U aprilu je završena prva deonica Moravskog koridora od Pojata do Makrešana. Danas u 15 sati se za saobraćaj otvara još 10,9 kilometara auto-puta do Koševa. Kruševac i Rasinski okrug tako se najmodernijim auto-putem povezuju sa Koridorom 10.

Za saobraćaj se danas otvara još 10,9 kilometara auto-puta od Makrešana do Koševa na Moravskom koridoru.

Od 15 sati vozači će moći da koriste ovu saobraćajnicu u punom kapacitetu. Ukupna dužina prve deonice od Pojata do Koševa je 27,6 kilometara.

Za Kruševljane, ali i sve ostale, vožnja će biti znatno bezbednija. Koristiće se manje vremena za putovanje, a i potršnja goriva će biti manja.

Auto-put je projektovan za brzinu od 130 kilometara na čas. Kolovozi su široki 11,5 metara i to ga svrstava u najšire auto-puteve u Srbiji.

Leonid Vuković, šef projekta Moravski koridor navodi da su izgrađene dve denivelisane raskrsnice – Kruševac istok i Kruševac zapad. Izgrađeno je i četiri mosta, četiri nadvožnjaka i jedan podvožnjak. Ukupna dužina je preko 551 metar.

U okviru radova na hidrotehničkom uređenju izgrađena su dva objekta, odbrambeni nasip kod Kruševca dužine 8,1 kilometar i obalna utvrda u Koševima dužine blizu 800 metara, koja će osigurati stabilnost trupa auto-puta i štitiće ga od erozivnog dejstva Zapadne Morave.

„Ono što je bio najveći izazov u izgradnji konkretno ove deonice od Makrešana do Koševa jeste prouzrokovano činjenicom da se desni kolovoz auto-puta se poklapa sa lokacijom bivše severne obilaznice oko grada Kruševca, odnosno državnog puta prvog B reda broj 23, gde smo morali saobraćaj privremeno da izmestimo na ove privremene devijacije, dok su se istovremeno u neposrednoj blizini izvodili radovi na izgradnji samog auto-puta“, navodi Vuković, za RTS.

Digitalni uređaji na Moravskom koridoru

Duž ove deonice postavljeni su digitalni uređaji koji će prikupljati informacije o stanju na putevima koje su veoma bitne za učesnike u saobraćaju kao što je broj automobila, vremenske prilike. One će se preko posebnog softvera prosleđivati signalizacijom ili samim uređajima u automobilima novije generacije.

Ovi uređaji biće postavljeni i duž cele trase Moravskog koridora od Pojata do Preljine u ukupnoj dužini od 112 kilometara.

Na trasi koridora se intenzivno radi, trenutno je angažovano blizu 4.000 ljudi i preko 1.500 putarskih građevinskih mašina i transportnih sredstava.

Leonid Vuković, šef projekta Moravski koridor navodi da je veliki broj objekata već završen.

„Trenutno najveći napredak imamo na deonici od Koševa ka Vrnjačkoj Banji i od Adrana ka Preljini. Veliki broj objekata je već završen. Na deonici od Adrana do Preljine, na primer, radovi na izgradnji nasipa, auto-puta su praktično završeni, tu slede radovi na izgradnji kolovozne onstrukcije. Od Koševa ka Trsteniku mi već na oko 2 kilometara auto-puta imamo izveden asfalt u dva sloja, takođe, u okviru radova na hidrotehničkom uređenju se u zoni Trstenike izvode radovi na izgradnji odvodnog nasipa, dok se u zoni Mrčajevca izvode radovi na izgradnji novog kolektora za Zapadnu Moravu“, navodi Vuković.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter